DODIK O MINISTRICI VANJSKIH POSLOVA BIH

Turković radi kao nenavođena raketa, želi ubaciti što više migranata u BiH

Nakon sastanka izaslanstava SNSD i Socijalističke partije, potvrđena je dobra suradnja stranaka i konstatirano da koalicija nije upitna. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik jedan dio konferencije za novinare posvetio je i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri TUrković koju je optuživao da ne provodi vanjsku politiku BiH, već SDA.

Optužuje je i da “želi ubaciti što više migranata u BiH, što je pogubno ne samo za Srbe i Hrvate, već i za Bošnjake”, kaže Dodik.

Dodaje da Turković, imenujući Gordana Milinića za ministra savjetnika u Pekingu, “radi kao nenavođena raketa za koju nikada ne znate gdje će bubnuti i što učiniti”. On smatra da postoji ozbiljan problem u Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara.

“To govori da imamo ozbiljan problem u Ministarstvu vanjskih poslova BiH”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci navodeći da Turković nije odustala od „spašavanja SDS-ovih kadrova“.

Iznio je tvrdnju da je Turković „spriječila da on i predsjedavajući Vijeća ministara BiH dobiju diplomatsku poštu“.

“Zadržala je i moja pisma vezano za Srebrenicu, a ‘pustila’ bošnjačkog člana Predsjedništva”, rekao je, između ostalog, Dodik dodajući da Turković „ne provodi vanjsku politiku BiH, već SDA…“.

“Ta politika znači ubaciti sve više migranata u BiH i to je pogubno, ne samo za Srbe i Hrvate, već i za Bošnjake. Mislim da je došlo vrijeme da razgovaramo sa SDA i tražimo da se, možda, korigira sa stajališta persone koja to radi. Ona ničim ne doprinosi stabilizaciji odnosa u BiH, već je što više usložnjava…”, ustvrdio je Dodik.

Kada je u pitanju imenovanje direktora OSA-e, kaže da je specifično to što Srbi ne mogu osporavati kadrove druga dva naroda i obrnuto, ali da „SDA isključivo na pozicijama drži svoje ratne kadrove“.

“Nećemo moći osporiti njihov prijedlog, jer bi zastoj bio i s druge strane. Mislim da Mehmedagić mora ispuniti zakonske uvjete za imenovanje. Očigledno da SDA gura neke svoje principe, to nije dobro za BiH, ali i na Turkovićevoj se najbolje vidi ta politika prema BiH”, ustvrdio je Dodik.

Kazao je i da je stvar Narodne skupštine RS hoće li izglasati smanjenje plaća zastupnika u vrijeme pandemije koronavirusa.

Tvrdi da ne stoje navodi da je direktor policije RS Siniša Kostrešević bio „njegov favorit“, navodeći da podržava svakoga tko predano radi svoj posao.

Dodik je rekao da su SNSD-e i Socijalistička partija u koalicijskoj saradnji više od 20 godina, te da će tako i ostati.

Nakon današnjeg sastanka vodstava SNSD-a i SP-a u Banjoj Luci, Dodik je naglasio da između ove dvije stranke nema problema i otvorenih pitanja./Fena/HMS/

Najnovije

FBI POKRENUO ISTRAGU

Paket s otrovnim ricinom upućen Trumpu

Paket koji sadrži otrovni ricin upućen američkom predsjedniku Donaldu Trumpu presreli su organi zakona, navode mediji. FBI i američka tajna služba, ovlaštena štititi predsjednika, pokrenuli...