SASTANAK U ZAGREBU

Turković i Grlić Radman dogovorili izlazak komisija za granice na područje Plješevice

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na vlastiti zahtjev je razgovarala je jučer u Zagrebu s ministrom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom o aktualnim događajima vezanim za, kako ona tvrdi, sječu šuma u Unsko sanskoj županiji.

U priopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova Bih piše da je Grlić Radman ponovio službene stavove da Hrvatska ne ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da se aktivnosti na sječi šume u području planine Plješevice odvijaju isključivo na hrvatskoj teritoriji.

Turković je predložila da se radi rješavanja tog pitanja ipak na teren upute službene komisije za granice, pa je postignut dogovor da to u najskorije vrijeme bude organizirano kako bi taj nesporazum bio riješen na obostrano zadovoljstvo zainteresiranih strana.

Također, u priopćenju je istaknuto da Turković je srdačno zahvalila sugovorniku na značajnoj humanitarnoj pomoći koju je Hrvatska i njeni građani nedavno donirala BiH za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Ministri su iskoristili priliku da se dotaknu i teme Trgovske gore, koja se spominje kao jedna od mogućih lokacija za odlaganje nuklearnog, odnosno radioaktivnog otpada.

“Usuglasili su se da će i to pitanje rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa i da će se sve procedure odvijati putem konstruktivnog i zajedničkog dijaloga kako bi se postigao prihvatljiv kompromis za dvije susjedne zemlje koje u tom duhu trebaju i dalje razvijati svoje odnose, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podsjećamo, HMS je ekskluzivno objavio fotografije koje govore više od tisuću riječi, i iz kojih se jasno , međutim, vidi da se područje koje se raščišćava i bageri koji to čine ne nalaze na teritoriji BiH, odnosno nalaze se iza granične tabele BiH i betonskih zapreka koje je na BH teritoriji postavila Granična policija BiH, s ciljem sprječavanja ilegalnog prelaska granice motornim vozilima, dakle na teritoriju Republike Hrvatske.

Ove informacije prije nekoliko dana potvrdio nam je dobro obaviješten izvor iz Ministarstva sigurnosti BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VELIKA NAGRADA AUSTRIJE

Pobjedom Finca Valtterija Bottasa počela nova sezona Formule 1, Norris oduševljen trećim mjestom

Nova sezona svjetskog prvenstva formule 1 otvorena je sjajnom Velikom nagradom Austrije na stazi u Spielbergu i pobjedom Finca Valtterija Bottasa u Mercedesu, dok...