Turčin optužen da je oštetio proračun BiH za 247.000 KM

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mustafe Once (38), državljanina Turske, koji se tereti za carinske prevare prilikom uvoza većih količina robe u Bosnu i Hercegovinu, čime je nanio štetu budžetu BiH u iznosu od 247.000 KM.

“Optuženi se tereti da je u više navrata, tijekom 2014. godine, kao ovlaštena osoba za zastupanje u zemlji i inozemstvu poduzeća-pravne osobe “SEFAA” d.o.o. Sarajevo, s namjerom izbjegavanja carinskih, uvoznih i drugih dadžbina, prilikom uvoza robe u Bosnu i Hercegovinu, prilagao lažne i krivotvorene fakture, kojima je vrijednost uvezene robe prikazivana višestruko manjom”, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Na temelju krivotvorenih faktura, obračunati su znatno manji iznosi uvoznih dadžbina, čime je nanesena šteta proračunu i svim građanima BiH u iznosu od 247.104,33 KM, a za navedeni iznos ostvarena nezakonita imovinska korist.

“Optuženi se tereti da je počinio produženo krivično djelo carinske prevare iz člana 216. Krivičnog zakona BiH”, stoji u saopštenju.

Navode optužnice za ukupno 9 točaka, Tužiteljstvo će dokazivati prilaganjem oko 150 dokaznih materijala, te pozivanjem 6 svjedoka i stručnih vještaka. Optužnicom je zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog u iznosu od 247.104, 33 KM./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije