TRUMP: Vrijeme je da SAD prizna suverenitet Izraela nad Golanom

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je vrijeme da se podrži izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, sirijskim teritorijem koji je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967.

“Nakon 52 godine vrijeme je da Sjedinjene Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koja ima stratešku i sigurnosnu važnost za Izrael i regionalnu stabilnost!” napisao je Trump na Twitteru, prenosi Hina.

Izrael okupirao većinu Golana koji je sirijski teritorij

Priznanje spornog područja predstavljalo bi veliki zaokret u američkoj politici tjedan dana prije dolaska izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Washington na sastanak s Trumpom i držanje govora pred Američko-izraelskim odborom za javne poslove.

Netanyahu, pred kojim su izbori u Izraelu 9. travnja, vršio je pritisak na SAD da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Izrael je okupirao veći dio Golana, sirijskog teritorija, u ratu 1967. i pripojio ga. Taj potez nije međunarodno priznat. Netanyahu, koji je to pitanje pokrenuo na svom prvom sastanku u Bijeloj kući s Trumpom u veljači 2017., zahvalio je Trumpu na najavi priznanja.

“U vrijeme kad Iran pokušava iskoristiti Siriju kao platformu za uništavanje Izraela, predsjednik Trump je hrabro priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni. Hvala, predsjedniče Trump!” napisao je Netanyahu na Twitteru./HMS/

Najnovije

ODGOVOR HRVATSKIH STRANAKA

Spriječen plan bošnjačkih stranaka za Stolac

Ovogodišnji lokalni izbori, osim zajedničkog nastupa hrvatskih stranaka na prostoru nacionalno ugroženih općina središnje Bosne i Posavine, donose i jednu specifičnu situaciju na jugu...