Trump u Londonu dočekan manjim prosvjedima

Predsjednik SAD-a Donald Trump dočekan je manjim prosvjedima u Londonu na početku četverodnevnog posjeta Velikoj Britaniji tijekom kojega će, kako se očekuje, razgovarati o slobodnoj trgovini i suradnji u području obrane.

Trumpa i njegovu suprugu Melaniju u londonskoj zračnoj luci Stansted pozdravili su britanski ministar međunarodne trgovine Liam Fox i veleposlanik SAD-a Woddy Johnson, nakon čega je otišao u rezidenciju veleposlanika u središnjem londonskom Regent’s Parku.

Nekoliko podržavatelja skupine Stop Trump prosvjedovalo je pred rezidencijom dok je organizacija Amnesty International na mostu u središtu Londona izvjesila plakat s Trumpovim likom i porukom noćna mora ljudskih prava.

Više prosvjeda očekuje se oko palače Blenheim u blizini Oxforda gdje će Trump biti službeno dočekan te večerati s britanskom premijerkom Theresom May i vodećim poslovnim ljudima.

Očekuje se da će se tisuće ljudi okupiti sutra na većim prosvjedima kada bi Trump trebao održati glavne razgovore s Theresom May u Chequersu, rezidenciji britanskih premijera izvan Londona.

Britanska premijerka Theresa May nada se da će Trumpov posjet ojačati bliske veze između dviju država i pomoći oko budućeg dogovora o slobodnoj trgovini.
Nema jačeg saveza od našeg posebnog odnosa sa SAD-om i neće biti važnijeg saveza ni u godinama koje dolaze, rekla je May i dodala da dvije zemlje dijele pogled na veliku većinu vanjskopolitčkih pitanja.

Trump će se sutra sastati i s kraljicom Elizabetom II u Windsoru, kraljevskoj palači izvan Londona, a subotu će otputovati u Škotsku./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

AUSTRALIJA

Rudarski div eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz posljednjega ledenog...