Hrvatski Medijski Servis

TRUMP STIGAO U LONDON Prvo izvrijeđao gradonačelnika pa se sastao s kraljicom

Foto: EPA

Velika Britanija prostrla je danas kraljevski crveni tepih za Donalda Trumpa, ali pompa, raskoš i banket s kraljicom Elizabetom ostali su u sjeni Trumpovih stajališta o Brexitu, idućem britanskom lideru i prepirke o kineskoj tvrtki Huawei.

Devedesettrogodišnja kraljica pozdravila je Trumpa i njegovu ženu Melaniju u Buckinghamskoj palači, na početku trodnevnog državnog posjeta, uz svu raskoš kraljevske ceremonije, formalnu večeru s kraljicom, čaj s princem Charlesom i posjet Westminsterskoj opatiji, crkvi u kojoj se tisuću godina krune britanski monarsi.

Gradonačelnik Londona Trumpa usporedio s fašistima

“Veliki sam prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva i radujem se ovom posjetu”, napisao je Trump na Twitteru, sletjevši u londonsku zračnu luku Stansted.

Međutim, ponosno nepredvidljivi četrdeset peti predsjednik SAD-a uznemirava najbližeg američkog saveznika, čiji je politički establišment mjesecima u kaosu zbog britanskog napuštanja Europske unije. Trump se već uspio posvađati s londonskim gradonačelnikom Sadiqom Khanom, kojega je nazvao “bezosjećajnim gubitnikom koji bi se trebao usredotočiti na kriminal u Londonu, a ne na mene”. Laburist Khan jučer je rekao kako je važno imati dobre odnose s SAD-om, ali da Velika Britanija ne bi trebala “odmotavati crveni tepih” za Trumpa. Također je usporedio Trumpa s fašistima 20. stoljeća.

Trumpov državni posjet, koji je najavila premijerka Theresa May u siječnju 2017. kada je postala prva državna čelnica koja se susrela s Trumpom nakon inauguracije, označen je kao šansa za potvrdu britanskog “specijalnog odnosa” sa SAD-om, jačanje trgovačkih veza i potvrdu sigurnosne suradnje.

Melanija je u Buckinghamskoj palači stajala pokraj kraljice i žene princa Charlesa, Camille, dok su Charles i Trump postrojavali gardu.

Trump će ručati s kraljicom, a nakon toga će s drugim kraljičinim sinom, princom Andrewom, posjetiti Westminstersku opatiju, u kojoj će predsjednik položiti vijenac na grobu neznanog ratnika. Dan će završiti raskošnim državnim banketom u Buckinghamskoj palači.

Huawei i tenzije

Na razgovorima s May, Trump će također upozoriti Veliku Britaniju da bi sigurnosna suradnja, kamen-temeljac zapadne obavještajne mreže, mogla biti ugrožena ako Velika Britanija dopusti kineskoj kompaniji Huawei sudjelovanje u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu, novu generaciju mobilne tehnologije.

Trumpova je administracija rekla saveznicima da ne koriste 5G tehnologiju i opremu zato što strahuju da bi ista mogla omogućiti Kini špijuniranje osjetljive komunikacije i podataka.

Huawei odbacuje da je, ili bi mogao biti, oruđe kineske obavještajne službe.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je Velikoj Britaniji prošlog mjeseca da treba promijeniti svoj stav prema Kini i Huaweiju, označivši drugu najveću svjetsku ekonomiju kao prijetnju Zapadu, sličnu prijašnjoj sovjetskoj prijetnji.

Britansko-američki savez je trajan, ali neki britanski glasači smatraju Trumpa sirovim, prevrtljivim i suprotstavljenim njihovim vrijednostima po raznim pitanjima, od globalnog zatopljenja do odnosa prema ženama.

Stotine tisuća ljudi prosvjedovalo je protiv Trumpa prilikom prošlogodišnjeg posjeta.

Jeremy Corbyn, vođa opozicijske laburističke stranke, koji je odbio poziv za prisustvovanje državnom banketu, kritizirao je Trumpa zbog miješanja u britansku politiku.

Nazvao gradonačelnika Londona totalnim gubitnikom

Trump je danas nazvao gradonačelnika Londona “totalnim gubitnikom” nakon što je Khan kritizirao britansku vladu jer je pozvala Trumpa u državni posjet.

Trump je još prije slijetanja u London napao Khana.

“Sadiq Khan, koji je po svemu napravio užasan posao kao gradonačelnik Londona, lakomisleno je neugodan prema gostujućem predsjedniku SAD-a, daleko najvažnijem savezniku Ujedinjenog Kraljevstva”, napisao je Trump na Twitteru prije nego što je Air Force One sletio u londonsku zračnu luku Stansted.

“On je totalni gubitnik koji bi se trebao usredotočiti na kriminal u Londonu, a ne na mene”, dodao je američki predsjednik./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte