Hrvatski Medijski Servis

TRUMP: Sjeverna Koreja bi mogla doživjeti sudbinu Libije ako neće pregovarati

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je u ponedjeljak u tweetu od Kine da bolje kontrolira svoju granicu sa Sjevernom Korejom, neizravno joj predbacivši potkopavanje sankcija protiv Sjeverne Koreje pred summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

– Kina mora i dalje biti čvrsta i nepropusna na granici sa Sjevernom Korejom dok se ne sklopi sporazum’, poručio je, aludirajući na sporazum o denuklearizaciji koji želi sklopiti s Kim Jong Unom, tijekom povijesnog summita koji bi se trebao održati 12. lipnja u Singapuru.

– Želim reći da je granica odnedavno postala bitno propusnija i da sve više toga filtrira unutra. Želim da se to dogodi i želim da Sjeverna Koreja bude JAKO uspješna, ali samo nakon što potpiše!’, dodao je, ocijenivši da su njegova odlučna politika i gospodarske sankcije prisilili Kim Jong Una da predloži da se s njime sastane i izravno pregovara.

Kina je glavni saveznik Sjeverne Koreje i bez njezine suradnje gospodarske sankcije protiv Sjeverne Koreje ne mogu biti učinkovite.

Sjevernokorejski režim prošli je tjedan, nakon mjeseci pozitivnih signala, promijenio ton i vratio se ratobornijoj retorici, zaprijetivši otkazivanjem summita s američkim predsjednikom.

Pjongjang je zabrinut zbog vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga te izjava savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, Johna Boltona, koji je sugerirao denuklearizaciju Sjeverne Koreje po libijskom modelu. Pjongjang strahuje da SAD želi srušiti režim.

Libijski čelnik Muamer Gadafi odrekao se svojeg nuklearnog programa, no naposljetku je ubijen u pobuni uz potporu NATO-a.

Trump je poručio da SAD nema libijski model u vidu za Sjevernu Koreju, ali i istodobno upozorio da bi, ne bude li pregovarala, mogla doživjeti takvu sudbinu./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte