Trump priznao da uzima hidroksiklorokin kao zaštitu od virusa

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u ponedjeljak kako uzima hidroksiklorokin, lijek za malariju za kojim je posegnuo, unatoč upozorenjima oko njegove upotrebe, kao za preventivom protiv zaraze koronavirusom.

“Uzimam ga već tjedan i pol. Jednu pilulu dnevno”, rekao je novinarima Trump.

Američki predsjednik ovo je obznanio dajući izjave novinarima tijekom susreta s predstavnicima ugostiteljske branše s kojima je razgovarao o učincima koronavirusa.

Prije nekoliko tjedana Trump je promovirao ovaj lijek kako potencijalni lijek za koronavirus, no studije koje su poslije toga napravljene pokazale su da ne pomaže u liječenju zaraze Covidom-19.

Trump (73), koji se dnevno testira na koronavirus, kazao je da je pitao liječnika Bijele kuće je li u redu da uzima taj lijek, a ovaj mu je odgovorio: “Ako to želite”.

Ovo otkriće uslijedilo je istodobno s objavom američkog laboratorija Moderna Inc da je ostvario napredak u pronalaženju mogućeg cjepiva za koronavirus. Jedini lijek koji se do sada smatra potencijalnim lijekom za zarazu je remdesivir, lijek koji je rezerviran samo za bolničke pacijente.

Netom poslije Trumpove objave tv kanal Fox News je intervjuirao dr Boba Lahitu, koji je upozorio ljude da ne uzimaju hidroksiklorokin.

“Nismo ustanovili nikakav učinak”, kazao je Lahita.

I Uprava za hranu i lijekove izdala je upozorenje vezano uz upotrebu ovoga lijeka, u kojemu se navodi da postoje izvješća koja svjedoče o pojavi ozbiljnih problema srčanog ritma kod pacijenata s Covidom-19 koji su tretirani hidroksiklorokinom./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ČELNICI PARIZA I INTERA DOGOVORILI DETALJE

Icardi ostaje u PSG-u za 60 milijuna eura

Argentinski napadač Mauro Icardi (27) po svemu sudeći ostaje u Parizu nakon što su čelnici PSG-a i Intera dogovorili sve detalje odštete.Prema pisanju francuskih...