TRUMP POZVAO NA MIR Kineska vojska raspoređuje se uz granicu s Hong Kongom

Prosvjednici u Hong Kongu već drugi dan blokiraju zračnu luku. Otkazani su brojni letovi, što je razbjesnilo putnike.

Malo poslije 23 sata prema lokalnom vremenu posebne policijske postrojbe pokušale su rastjerati prosvjednike. Izbio je sukob, a onda se policija povukla.

Upraviteljica Hong Konga Carrie Lam ponovno je zaprijetila prosvjednicima da će nasilje izazvati reakciju vlasti.

Najteža politička kriza u Hong Kongu u proteklih nekoliko desetljeća zaoštrava se.

U isto vrijeme u gradu Shenzhenu, koji graniči s Hong Kongom, uočeno je grupiranje kineskih vojnih vozila. Prijeteći je jučer odjeknula ocjena Pekinga da prosvjedi dobivaju obilježja terorizma. No dovođenje prosvjeda i terorizma u vezu, Kini otvara put prema primjeni antiterorističkih zakona i oštrijih mjera protiv prosvjednika.

Službeni kineski mediji su objavili video snimke okupljanja brojnih snaga na granici poluautonomne regije u nastojanju Kine da naglasi prijetnju intervencijom.

Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio, na temelju informacija američkih obavještajnih službi, da se kineska vojska raspoređuje na granici s Hong Kongom i pozvao je “sve da ostanu mirni”.

– Naše obavještajne službe su nas informirale da kineska vlada raspoređuje vojnike na granici s Hong Kongom. Svi bi trebali ostati mirni i sigurni, napisao je Trump na Twitteru.

Donald Trump je već ranije uputio poziv na mirno rješenje bez krvoprolića.

– Stanje u Hong Kongu je teško, jako teško. Vidjet ćemo što će se dogoditi, rekao je./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HNL

Hajduk nakon velike drame s igračem više pobijedio Inter

U prvoj utakmici nastavka Prve HNL nakon gotovo tromjesečne stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa Hajduk je na praznom Poljudu svladao Inter iz Zaprešića s 2:1...