ODLAZEĆI AMERIČKI PREDSJEDNIK

TRUMP: Pozivam sve Amerikance da smanje tenzije i da se smire

Odlazeći predsjednik SAD Donald Trump pozvao je svoje pristaše da ne izlaze na nove prosvjede, nakon prijetnji pojedinih skupina i naznaka da centar Washingtona sve više liči na oružani kamp pred inauguraciju izabranog američkog predsjednika Joe Bidena 20. siječnja.

On je u priopćenju za javnost naveo da ne smije biti nasilja, kršenja zakona, niti vandalizma bilo koje vrste.

“To nije ono za šta se ja zalažem, niti za šta se zalaže Amerika. Pozivam sve Amerikance da smanje tenzije i da se smire”, poručio je Trump.

Prije sedam dana, više stotina pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa upalo je u zgradu Kongresa tijekom sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena Bidenova pobjeda. U nasilju je poginulo pet osoba, uključujući i policajca.

Nacionalna garda dobila je odobrenje da pošalje do 15.000 vojnika u Washington, a turisti ne smiju posjećivati nacionalne spomenike do 24. sijačnja.

Inače, Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je večeras opoziv predsjednika SDA Donalda trumpa. Da bi bio smjenjen za opoziv treba glasovati i dvotrećinska većina u gornjem domu- Senatu- američkog Kongresa, koji se treba sastati 19. ovog mjeseca dan uoči inauguracije novog američkog predsjednika Bidena, u kojem većinu imaju Republikanci. Analitičari procjenjuju kako je malo vjerojatno da će za smjenu Trumpa glasati dvije trećine senatora. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NJEMAČKA

CDU na videokonvenciji bira nasljednika Angele Merkel

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel u petak su započeli virtualnu stranačku konvenciju, dan uoči ključnog glasanja koji će biti prvi korak prema izboru njezinog...