Hrvatski Medijski Servis

Trump ponovo računa na summit sa sjevernokorejskim vođom

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da još računa na summit 12. lipnja sa sjevernokorejskim vođom Kim Jongom u Singapuru i dodao je da razgovori napreduju vrlo dobro, a predanost sastanku nešto ranije izrazili su i čelnici dviju Koreja na iznenada održanom sastanku.

“Radimo vrlo dobro u smislu summita sa Sjevernom Korejom”, rekao je Trump u Bijeloj kući. “To se kreće vrlo lijepo, tako da računamo 12. lipnja u Singapuru, što se nije promijenilo, pa ćemo vidjeti što se događa”, rekao je.

Trump je u pismu Kimu Jong Unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, što je trebao biti uopće prvi sastanak nekog američkog predsjednika na dužnosti i sjevernokorejskog čelnika da bi u petak rekao kako bi se summit ipak mogao održati.

Trump je takvo stajalište ponovio i u subotu kad je komentirao napise New York Timesa.

“Neuspjeli @nytimes citira ‘istaknutog dužnosnika Bijele kuće’ koji ne postoji, tvrdeći da ‘čak i kad bi se susret ponovno dogovorio, da bi njegovo održavanje 12. lipnja bilo nemoguće zbog nedovoljno vremena i količine potrebnog planiranja. PONOVNO U KRIVU! Koristite prave ljude, a ne lažne izvore”, napisao je Trump.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je u subotu ujutro da će “pripremni tim za Singapur otputovati da pripremi summit”, kako je i planirano.

Ranije je bilo objavljeno da dužnosnici Bijele kuće trebaju već ovaj vikend otputovati u Singapur radi pripreme sastanka.

Nakon iznenadnoga subotnjeg sastanka sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je kako se nada da će američki predsjednik održati planirani sastanak s Kimom u lipnju, izvijestila je u nedjelju agencija Yonhap.

Sastanak dvojice korejskih vođa u tjednu diplomatskih flip-flopova daje izglede summitu između SAD-a i Sjeverne Koreje, a najjači znak tomu jest to da dvojica korejskih čelnika pokušavaju otvoriti put održavanju summita.

Kim je rekao da se približava Moonu nakon što su ponovno razgovarali, izvijestio je Yonhap./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte