Trump nakon bijesnih reakcija članica saveza tvrdi da je NATO učinio jakim

Američki predsjednički kandidat Donald Trump ustvrdio je da je učinio NATO jakim tijekom svojeg predsjedničkog mandata, nakon što je njegov poziv Rusiji da napadne članice obrambenog saveza koje ne ispunjavaju financijske obveze izazvao bijes.

– Učinio sam NATO jakim, napisao je velikim slovima republikanski favorit za američke predsjedničke izbore 2024. na društvenoj mreži Truth Social, čiji je osnivač.

– Kada sam rekao da 20 zemalja koje nisu plaćale svoj pošteni udio moraju platiti i da, ako ne plate, neće imati vojnu zaštitu SAD, novac je počeo stizati, rekao je Trump.

– Nakon toliko godina otkako su Sjedinjene Države plaćale za druge, bio je to krasan prizor, rekao je. Ali sada, kad nije bilo mene da kažem da moraju platititi, oni opet po starom, rekao je.

Na događaju održanom u subotu u sklopu predizborne kampanje u Južnoj Karolini Trump je rekao da neće štititi od Rusije zemlje koje ne ispunjavaju NATO-ove zahtjeve za obrambenu potrošnju.

– Zapravo, ohrabrio bih ih da rade što god žele, rekao je Trump misleći na Rusiju, dovevši u pitanje obveze saveza o kolektivnoj obrani.

Nije jasno je li Trump ikada vodio takav razgovor s predsjednikom neke druge države.

Trumpov komentar izazvao je burne reakcije u Europi, gdje su svježa sjećanja na Trumpov skepticizam prema transatlantskom savezu.

Izazvao je manji bijes 2017. kada je NATO nazvao zastarjelim, a tijekom svog predsjedničkog mandata često je optuživao da SAD plaća nepravedan udio./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img