Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

TRUMP JAČA VOJSKU: Imat ćemo najsmrtonosniju tehnologiju ikad razvijenu

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je Zakon o obrambenoj politici vrijedan 176 milijardi dolara, javlja AP.

Novim zakonom, predviđeno je povećanje plaća vojnika SAD za 2,6 posto, što je najveće povećanje u posljednjih devet godina, navodi agencija.

Zakon će također dozvoliti Trumpu da ukine sankcije državama koje su kupile rusko oružje, a sada žele da se opreme američkim oružjem.

Trump je zakon potpisao na svečanosti u američkoj vojnoj bazi Fort Drum, 400 kilometara sjeverozapadno od New Yorka, u prisutnosti više tisuća američkih vojnika, prenosi Index.hr.

“Ovaj zakon je najvažnije ulaganje u našu vojsku, u naše borce, u modernoj povjesti”, rekao je Trump i nastavio:

“Zahvaljujući njemu zamijenit ćemo zastarjele tenkove, zrakoplove i brodove najsuvremenijom i najsmrtonosnijom tehnologijom ikad razvijenom. Nadamo se da ćemo biti toliko snažni da to oružje nikada nećemo morati upotrijebiti, ali ako ga ipak budemo morali upotrijebiti, nitko neće imati nikakvih šansi”.

Trump je govorio i o “američkoj dominaciji u svemiru” te izjavio da je svemir postao “domen za ratovanje, poput zraka, kopna i mora”. Najavio je plan za “osnivanje šestog ogranka američke vojske nazvanog američke svemirske snage”.

Novi zakon omogućuje nabavu 77 novih najsuvremenijih zrakoplova F-35, novi nosač aviona i druga borbena plovila, kao i modernizaciju nuklearnog arsenala, objavila je Bijela kuća.

Zakon pokriva potrošnju za fiskalnu godinu 2019. koja počinje 1. listopada.

U zakonu se ipak ne spominje “svemirska vojska” koju je Trump ranije spominjao, ali je izdvojen novac za vojnu paradu u Washingtonu u studenom.

Agencija navodi da Trump u svom govoru nije spomenuo senatora John McCaina, po kome je ovaj zakon nazvan./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte