Trump iz vojske izbacuje transrodne osobe

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u srijedu je objavio da neće dopustiti transrodnim osobama da u bilo kojem svojstvu služe u vojsci SAD-a.

“Nakon konzultacija s mojim generalima i vojnim stručnjacima, obavještavam da vlada Sjedinjenih Država neće prihvaćati ili dopustiti transrodnim osobama da u bilo kojem svojstvu služe u vojsci SAD-a”, poručio je Trump u nizu objava na Twitteru.

“Naša vojska mora biti usredotočena na odlučnu i uvjerljivu pobjedu i ne može se opterećivati golemim medicinskim troškovima i skretanjem pozornosti koju bi transrodne osobe u vojsci izazvale”, napisao je Trump.

Pentagon je prošle godine obustavio svoju zabranu primanja u vojnu službu transrodnih osoba pod vladom demokratskog predsjednika Baracka Obame. Očekivalo se da će se ove godine početi dopuštati novačenje transrodnih osoba, uz uvjet da su bile “stabilne” u svom rodnom opredjeljenju 18 mjeseci.

Prošlog je mjeseca ministar obrane Jim Mattis odobrio odgodu do šest mjeseci početka novačenja transrodnih osoba. Odgoda je uzbunila zagovornike njihovih prava. Čim je Trump svoju odluku objavio na Twitteru, Američka unija za građanske slobode (ACLU) pozvala je transrodne pripadnike vojske da kontaktiraju s odvjetnicima.

“Tisuće transrodnih pripadnika vojske na bojištima zaslužuju bolje od njihova glavnog zapovjednika. Kontaktirajte ACLU”, poručila je ta organizacija na Twitteru. Aron Belkin, ravnatelj Instituta Palm Center i jedan od vodećih zagovornika prava LGBT osoba, ocijenio je da je Trumpova odluka “zaprepašćujući i ignorantski napad na našu vojsku i naše transrodne vojnike”.

Prošle je godine tadašnji minstar obrane Ash Carter iznio podatak iz studije instituta RAND da je u aktivnoj službi vojske SAD-a oko 2500 transrodnih osoba i 1500 u pričuvi. Pentagon je u srijedu nakon Trumpova tweeta najavio da će “u skoroj budućnost” vojsci dati nove upute za postupanje.

“Blisko ćemo surađivati s Bijelom kućom kako bismo realizirali nove upute glavnog zapovjednika glede transrodnih osoba u vojnoj službi”, rekao je glasnogovornik Pentagona kapetan Jeff Davis te dodao da se sva pitanja o Trumpovoj objavi trebaju uputiti Bijeloj kući./HMS/

Najnovije

ZAMJENIK MINISTRA OBRANE BIH

OKOLIĆ: Većina Srba u OS BiH prešla bi u Vojsku Republike Srpske

Većina pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti spremna je prijeći u Vojsku Republike Srpske, ako bi bila ponovo formirana, izjavio je za RTRS zamjenik...