Troude: Treći svjetski rat je već počeo, ratuje 70 država

Francuski povijesničar i geopolitikolog Alexis Troude smatra da se danas pravi svijet za bogate i da je treći svjetski rat već počeo, s obzirom da sada ratuje 70 zemalja.

“Civilni zrakoplovi padaju pogođeni raketama, u Gazi gine na stotine građana, ratuje pola Afrike, podmeću se bombe u europskim prijestonicama. Ratuju regije, nacije, velike sile, iz teritorijalnih, religioznih i ekonomskih razloga. Prekrajaju se granice. Trenutno je rat u oko 70 zemalja. Zar to nije svjetski rat?”, upitao je Troude.

Troude je rekao za “Večernje novosti” da je na Balkanu nemoguće kontrolirati prošlost, jer je svim velikim silama u interesu da u ovom dijelu Europe postoje stalne podjele, pošto tako lakše vladaju i navodi da su danas velike kompanije jače od države vlasti, koja je prevladan koncept.

On je naveo da je mnogo lakše kontrolirati manju teritoriju i dodao da to rade poslovne grupe i koncerni u kojima se na rukovodećim mjestima političari.

Troude je ocijenio da događaji u Ukrajini uveliko podsjećaju na “`bosansku šemu`, odnosno riječ je o istom narodu, podijeljenom suvremenom poviješću i religijom”.

On je rekao da je istina da se danas pravi svijet za bogate, ali da i u takvom kontekstu postoje države koje su sačuvale svoj identitet kao što su zemlje BRIKS-a – Brazil, Kina, Rusija, Indija i Južna Afrika.

“Zašto ući u EU koja se uniformira”, upitao je Troude.

Troude je ocijenio da ne treba previše žuriti u EU, pogotovo kada je sada ophrvana unutarnjom sumnjom u vlastito funkcioniranje, te ističe da je svima jasno da EU više neće ostati onakva kakva je bila.

“Svima je jasno da će Srbija u EU ući veoma slaba u odnosu na velike kompanije i da će tako teško obraniti svoje interese”, naveo je Troude, dodajući da postoje i drugi prostori za Srbiju kao što je carinska unija s Rusijom, ali građani trebaju odlučiti kojim će pravcem krenuti./HMS/

Najnovije

MANJE TESTIRANIH

U protekla 24 sata u BiH prijavljena 44 smrtna slučaja i 664 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini prijavljeno je 664 novozaraženih osoba i 44 smrtna slučaja. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je...