TROJKA: Podrška NATO-a ukazuje da se krećemo u dobrom smjeru, a to je muktorpan trud

Stranke vladajućeg bošnjačkog bloka Trojka, SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka smatraju da su najviši dužnosnici NATO-a i SAD-a prepoznali da u Bosni i Hercegovini postoje prodržavne snage koje odgovorno i nimalo populistički vode ključne procese na različitim razinama vlasti unatoč tolikim opstrukcijama.

– Važno je da su jasno definirani ne samo antidržavni akteri već i one stranke i pojedinci koji su osobne i stranačke interese uvijek imali ispred interesa države – takvi su ovih dana jasno označeni kao snage koje ne mogu biti partner nikome i nigdje. Mogućnost da BiH otpočne pregovore o članstvu u Europskoj uniji i ovakva podrška NATO-a i Sjedinjenih Država jasno ukazuju da se krećemo u dobrom smjeru. To je mukotrpan put, ali je put ka našim ključnim strateškim ciljevima – priopćile su stranke Trojke nakon posjeta najviših dužnosnika NATO-a i pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Jamesa O’Briena Bosni i Hercegovini.

Posebno cijene podršku koju NATO pruža procesu reformi Oružanih snaga BiH koje ostaju jedna od ključnih državnih institucija.

– Jake i modernizirane Oružane snage i suradnja s NATO-om važni su posebno u uvjetima izazova na globalnom planu ali i kao odgovor za različite domaće aktere koji dovode u pitanje suverenitet, cjelovitost i nezavisnost BiH – ističu ove stranke.

Za njih je NATO bio i ostao posvećen očuvanju sigurnosti na ovim prostorima pri čemu je ključni vanjskopolitički cilj naše države članstvo u NATO-u i EU.

Kažu kako je „O’Brien potvrdio važnost državne imovine koja nesumnjivo pripada državi, odbio je napade na Ustavni sud BiH koji je u ovom formatu i s ovim ovlastima bio jedan od ključnih segmenata mira koji je dogovoren u Daytonu, a posebno je važna poruka da svaka antidržavna politika, ma od koga dolazila, nema niti će ikad imati podršku najmoćnije države“./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img