UKRAJINA

Troje ubijenih u ruskom napadu iranskim dronovima na Kijev

Tri osobe su poginule u sinoćnjem napadu ruskih dronova na civilnu infrastrukturu u regionu Kijeva, saopćili su ukrajinski zvaničnici u srijedu ujutro.

Državna služba za vanredne situacije saopćila je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su u napadu djelimično uništene dvije spavaonice i obrazovna ustanova u gradu Rzoščivu.

Navedeno je da su dvije osobe ranjene, a jedna je spašena, ali da je još četvero vjerovatno ostalo pod ruševinama.

Zvaničnici su saopćili da je više od stotinu radnika i 28 vozila raspoređeno na mjesto događaja, te da se potraga za preživjelima nastavlja nakon napada za koje je ukrajinska vojska navela da su uključivali bespilotne letjelice iranske proizvodnje Shahed.

– Više od 20 iranskih dronova ubica, plus projektili, brojni incidenti granatiranja, i to samo u jednoj posljednjoj noći ruskog terora protiv Ukrajine – napisao je predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru.

Sugerirajući da Rusija ne želi mir u Ukrajini nakon skoro 13 mjeseci rata, naveo je: “Svaki put kada neko pokuša da čuje riječ ‘mir’ u Moskvi, tamo se izdaje još jedno naređenje za takve zločinačke udare.”

Regionalna vojna uprava Kijeva ranije je izvijestila da je sedam osoba ranjeno u posljednjim napadima ruskih snaga.

Ukrajinska vojska saopćila je da je oborila 16 od 21 drona koje je Rusija tokom noći pokrenula prema Ukrajini.

Rusija nije odmah komentarisala najnovije izveštaje o borbama. Reuters nije mogao odmah provjeriti najnovije izvještaje o sukobima.

Najnovije

HAAG

Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine u BiH i Hrvatskoj

Bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu povećalo je...