DUŽNOSNIK EU:

Tri zemlje tražile status kandidata za BiH, ali nema konsenzusa oko toga

Njemačka se zauzima da se državama zapadnog Balkana pruži realna prilika za pridruživanje, izjavio je u četvrtak kancelar Olaf Scholz, uoči početka summita EU šest zemalja jugoistočne Europe.

“Građani u zemljama zapadnog Balkana čekali su gotovo 20 godina na priliku da postanu članovi Europske unije”, rekao je Scholz novinarima.

“Od najveće je važnosti da to postane vjerodostojno obećanje jer brojni napori koje su ove zemlje poduzele na kraju moraju dovesti do njihova pristupanja”, dodao je.

Dužnosnik EU: Tri zemlje su tražile status kandidata za BiH, ali ne vidim konsenzus oko toga

Uoči redovitoga sastanka na vrhu, na kojem se očekuje povijesna odluka o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, čelnici EU razgovaraju sa svojim kolegama iz zemalja zapadnog Balkana.

Očekuje se da će čelnici još jednom izraziti “punu i nedvosmislenu predanost” perspektivi članstva zemalja toga područja i pozvati na ubrzanje pristupnog procesa.

“Tri zemlje članice zatražile su da se i Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, ali ne vidim konsenzus oko toga”, izjavio je visoki dužnosnik EU, dobro upućen u pripreme summita.

Kandidatski status za BiH podržava i Hrvatska i pritom traži promjenu izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Jedno od najtežih pitanja ovoga summita je nastojanje da se ukloni bugarska blokada otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom, s kojom je u paketu i Albanija.

Bugarskoj vladi je u srijedu izglasano nepovjerenje, ali iz Sofije stižu naznake da su spremni ukloniti blokadu na temelju francuskog prijedloga. No pitanje je hoće li to prihvatiti Sjeverna Makedonija./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije