Tri osobe optužene za nelegalno prisluškivanje nekadašnjeg ministra Nermina Džindića

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Kantona Sarajevo protiv Aldena Hota, Vesne Gašpar i Abudullaha Velagića zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelom neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje.

Optuženi se terete da su se od siječnja 2021. do travnja iste godine, udružili u kriminalnu grupu koja je neovlašteno prisluškivala i zvučno snimala tadašnjeg ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Džindića (SBB). Točnije, optuženi su uređaj za praćenje i zvučno snimanje postavili ispod automobila Džindića i posredstvom mobilne aplikacije – prisluškivali ga.

Optuženi Alden Hot se tereti i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Na rasvjetljavanju navedenih krivičnih djela a pod nadzorom postupajućeg tužitelja radili su policijski službenici Federalne uprave policije.

Za glavni pretres postupajući tužitelj predložio je izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, saslušanje devet svjedoka, potom, vještaka za mobilne telefonske uređaje i telekomunikacijske tehnologije, kriminalističke vještake za kemijska ispitivanja te vještaka za balistička i mehanoskopska vještačenja, priopćeno je iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img