LJUBUŠKI

Tri Napretkove podružnice predstavile časopis „Fojnička škrinja“ i knjigu aforizama „Kula od karata zlata“

U organizaciji tri napretkove podružnice, HKD Napredak Glavne podružnice Mostar, HKD Napredak podružnice Ljubuški i HKD Napredak podružnice Fojnica Knjižnici Ljubuški u petak su predstavljeni časopis „Fojnička škrinja“ te zbirka aforizama “Kula od karata zlata” autora Ivana Vrljića.

Na predstavljanju su se okupili ljubitelji pisane riječi, a nakon pozdravnog govora voditelja Knjižnice Ivice Vizentanera i obraćanja Ivane Barišić, predsjednice ljubuške podružnice HKD Napredak, te Ljiljane Jurak, predsjednice HKD Napredak podružnica Fojnica, glavni urednik Tomislav Bošnjak te lektorica Nina Bošnjak predstavili su  „Fojničku škrinju“, časopis je kojeg je 2009. godine pokrenula skupina entuzijasta i koji se u novije vrijeme pokrenuo zahvaljujući naporima HKD Napredak, koji je i nakladnik.

Ivica Vizintaner, voditelj Knjižnice Ljubuški i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak

Glavni urednik časopisa Fojnička škrinja Bošnjak  i lektorica Bošnjak govorili su o tome kako sakupljaju priče, o financijskim naporima oko izdavanja časopisa, njegovoj distribuciji kako u Fojnici tako i u dijaspori, te o tome koliko ovaj časopis znači za promociju malih životnih priča iz Fojnice, napose o promociji i očuvanju hrvatskog jezika te drugim aktivnostima vezanih za sam časopis.

Tomislav Bošnjak, glavni urednik “Fojničke škrinje”, Ljiljana Jurak, predsjednica HKD Napredak podružnica Fojnica i Nina Bošnjak, lektorica “Fojničke škrinje”

Predsjednica Jurak zahvalila je domaćinima na promociji te Središnjoj upravi koja podržava ovaj projekt koji ima veliki značaj za Napredak u Fojnici, ali i cijelo društvo kada je u pitanju pisana riječ i izdavaštvo.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, također se obratio nazočnima te tom prigodom istaknuo kako tri napretkove podružnice imaju Sporazum o suradnji, a koji nije tek puka forma, jer ovo je već četvrti kulturni događaj koji organiziraju u zadnje vrijeme.

Dopredsjednik Landeka osvrnuo je se na prethodne bogate kulturne programe u organizaciji Napretka kao i skoro održanu izvještajnu Skupštinu u Mostaru te pritom najavio nove kulturne projekte koje radi Napredak i njegove podružnice. Zahvalio je domaćinima na održavanju ove promocije te poklonio ravnatelju Knjižnice tri knjige na dar čitateljima knjižnice, od kojih su dvije tiskane skoro u nakladi HKD Napredak.

Nakon predstavljanja časopisa, uslijedilo je predstavljanje zbirke aforizama “Kula od karata zlata” autora Ivana Vrljića.

Prof. Ljijana Herceg i Ivan Vrljić, autor zbirke aforizama “Kula od karata zlata”

Svoj osvrt o zbirci aforizama najprije je dala prof. Ljiljana Herceg govoreći kako Vrljićeva zbirka korespondira s očitim stilskim varijacijama jezika što ovu knjigu čini krajnje zanimljivom za čitanje i književno razmatranje.

-Nakon pregleda pojedinih ciklusa može se zaključiti da se književne preokupacije knjige Kula od karata zlata kreću u domeni sagledavanja čovjekova položaja u svijetu te pokušajima da se književnim djelovanjem markiraju njegove slabosti. No, autor se ne prepušta rezignaciji, već poziva na djelovanje:“Filozofija mora biti djelovanje – u suprotnom je osuđena na propast.”-kazala je na kraju predstavljanja.

Nakon toga je i sam autor pročitao nekoliko aforizama te se zahvalio svima koji su došli na predstavljanju knjige i časopisa uljepšavši zajedništvo i vezu Središnje Bosne i Hercegovine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ISPUNIO OBEĆANJE

Dodik doveo harmonikaša u zgradu Predsjedništva BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u svoj kabinet u zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu doveo harmonikaša, kako je ranije i najavio. U...