Hrvatski Medijski Servis

TRENUTNO STANJE LOŠE Novi zakon o javnim nabavama i dalje na čekanju

Foto: Ilustracija

BiH bi ove godine trebala dobiti novi zakon o javnim nabavama kojim će, kako nadležni već duže vrijeme tvrde, cijeli proces biti podignut na višu razinu, imajući u vidu brojne probleme i nedostatke koji su sada vidljivi na terenu.

U prvoj verziji izvješća o radu Agencije za javne nabave u 2018. godini navedeno je da su jedan od prioritetnih ciljeva u prošlogodišnjem radu bile izmjene i dopune Zakona o javnim nabavama, koje su, prema najavama, trebale ugledati svjetlo dana još do kraja 2017. godine, piše GlasSrpske.

Cilj je, kako kažu nadležni, podizanje transparentnosti i usklađivanje s direktivama EU te generalno poboljšanje postojećih zakonskih rješenja i otklanjanje tehničkih nedostataka važećeg Zakona o javnim nabavama iz 2014. , a na pripremi novog akta lani je radila radna skupina koja je utvrdila prvu verziju nacrta zakona.

– Radna skupina je okončala rad i u lipnju dostavila Agenciji za javne nabave Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama koja ga je uputila nadležnim institucijama na mišljenje prije upućivanja Vijeću ministara na usvajanje – navedeno je u izvještaju o radu agencije za prošlu godinu, iza kojeg stoji vršitelj dužnosti direktora Đenan Salčin.

U Agenciji za javne nabave BiH kazali su da se nacrtom zakona vrši djelomično usklađivanje s direktivama EU te uvode antikoruptivne odredbe i organizacijske novine u sustavu javnih nabava BiH.

Agencija je, kako je rečeno, zatražila potrebna mišljenja nadležnih institucija kako bi podloga za budući zakon bila temeljna i bez propusta. Postupci javnih nabava godinama su pod lupom domaćih i stranih institucija, te nevladinog sektora, iz kojeg stalno stižu upozorenja da je stanje u toj oblasti u BiH veoma loše, da korupcija cvjeta i da u privatnim džepovima završavaju desetine, pa i stotine milijuna maraka godišnje./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte