TREBA DATI NOVI ZAMAH PROŠIRENJU EU Picula imenovan izvjestiteljem EP-a za preporuke za zapadni Balkan

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula imenovan je izvjestiteljem Europskog parlamenta za preporuke o zapadnom Balkanu uoči summita u Zagrebu u svibnju 2020., a njegova uloga bit će izrada preporuka Parlamenta Vijeću i Komisiji s ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te davanja novog zamaha procesu proširenja, priopćio je ured zastupnika u srijedu.

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se Picula baviti u ovom izvješću bit će pronalaženje konsenzusa u Vijeću glede procesa širenja na zemlje zapadnog Balkana, najavljuje ured u priopćenju te dodaje da je cilj izvješća i analizirati i odgovoriti na nove prijedloge za reformu politike proširenja, prenosi Hina.

“Rasprave o reformi ne smiju zaustaviti proces. Zemlje trebaju biti ocijenjene individualno, na temelju individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je, na primjer, predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tijekom ovog mandata”, zaključio je Picula.

“Iznimno sam počašćen novom ulogom izvjestitelja za preporuke o zapadnom Balkanu uoči nadolazećeg summita u Zagrebu. U suradnji sa svim zemljama zapadnog Balkana i EU institucijama, ponudit ću set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, već u Zagrebu. Također, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija“, istaknuo je u srijedu Picula.

“Učinivši pogrešku, francuski predsjednik Emmanuel Macron je blokiranjem otvaranja pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju uspio nešto što nije planirao – vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na europskoj razini. Najbolje se to vidjelo u današnjem govoru nove predsjednice Von der Leyen koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU-a ostaju otvorena i tu temu istaknula odmah na početku svog govora”, poručio je Picula.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen danas je poručila kako zemlje Zapadnog Balkana s EU-om dijele zajedničku povijest, kulturu, ali i zajedničku sudbinu te da vrata EU-a za njihovo članstvo ostaju otvorena. Von der Leyen je ovo pitanje istaknula na početku svog obraćanja, čak prije pitanja transatlantskih odnosa, “green new deala”, rodne jednakosti i digitalizacije. To je ohrabrujuća poruka zemljama zapadnog Balkana i poticaj da nastave sa započetim reformama jer imaju podršku Bruxellesa, odnosno Europskog parlamenta i Europske komisije, napominje se u priopćenju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

POKAZAO NEPOŠTOVANJE

Liverpoolu su sinoć pljeskali svi igrači Cityja osim B. Silve

Liverpool je jučer na Etihadu odigrao svoju prvu utakmicu kao prvak Engleske.Kako dolikuje tradiciji, igrači protivničke momčadi prije utakmice dočekuju nove prvake aplauzom u...