KARDINAL PULJIĆ

Tražimo da se vrati oduzeta imovina, ne samo nama već svima

Vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini očekuju da se usvoji zakon o povratu imovine, posebno jer se ona ili uništava ili preknjižava – kazao je danas nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

– Od ukupno oduzete imovine, na vjerske zajednice i crkve spada samo sedam posto. Zato je panika nepotrebna. Mi ne tražimo samo za sebe, već zakon treba donijeti za sve – precizirao je Puljić novinarima u Banjoj Luci.

Smatra da nadležni ne rade na ovom pitanju, iako je Međureligijsko vijeće poslalo jasnu poruku u vezi s povratom i zaštitom te imovine.

Istakao je da nema demokracije, ako se negira privatna imovina.

– To je onda diktatura. Posebno kada je otuđena u ono vrijeme nepravde, onda se nepravda mora ispraviti, vraćanjem ljudima te imovine – rekao je on.

Stav Međureligijskog vijeća je, kaže, da se vrati imovina, a ako to nije moguće, treba ići na adekvatnu zamjenu ili procjenu i isplatu u ratama.

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upozorio je da u BiH ima 80 župa u kojima je manje od 200 vjernika i kojima je nužna pomoć.

-Te župe same ne mogu opstati, bez podrške drugih – rekao je Puljić i zahvalio hrvatskom Caritasu na pomoći, pa i kroz akciju „Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH“.

Puljić je istaknuo kako je ta pomoć bila jedan od tema i redovnog zajedničkog zasjedanja članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije danas u Banjoj Luci.

Kardinal Puljić je rekao kako je bilo riječi o zajedničkim pitanja na liturgijskom planu te o radu Komisije dviju Biskupskih konferencija za Hrvatski martirologij i o misijskoj djelatnosti crkve u Hrvata i uzajamnom radu.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić je podsjetio na ovim godišnjima okupljanima dvaju biskupskih konferencija razgovaraju o važnim pitanjima za vjernike.

-Imamo isti jezik, liturgiju, pripadamo istom narodu, a imamo i neke institucije koje su zajedničke – kazao je Puljić.

Na zasjedanju su, kaže, saslušali i izvještaj o Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu.

Uoči zasjedanja, u nedjelju, 1. ožujka, održano je zajedničko Euharistijsko slavlje u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci uz sudjelovanje biskupa iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Zajedničko zasjedanje članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije bit će završeno danas u kasnim poslijepodnevnim satima./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img