Traži se rješenje za spas Aluminija, danas “dan D”

Danas je “dan D” za mostarski Aluminij.

Nekadašnji gigant koji je praktički u Hercegovini ostao jedini preživjeli od velikih tvrtki iz bivše države danas će ili konačno prestati s radom ili će, kako tvrde upućeni, produljiti svoju agoniju s nadom da će se neki sudbonosni korak postići, ali u što skorijem vremenu, te se situacija za dobrobit svih vezanih za tvrtku razriješiti, piše Večernji list BiH.

Jučer je se zbog ove situacije oglasio Neovisni sindikat zaposlenika Aluminija koji danas u podne planira blokirati trafostanicu u Čulama kako bi skrenuli pozornost na probleme poduzeća.

Rok do ponoći

Također, nakon prekjučerašnje izvanredne konferencije za novinare, na kojoj su se javnosti obratili čelni ljudi Aluminija d.d. Mostar, obznanivši najavu Neovisnog operatora sustava u Bosni i Hercegovini o isključenju Aluminija s elektroenergetske mreže sutra u ponoć, jučer je poslano novo priopćenje u kojem je odgovorio i pojedinim članovima Vlade Federacije BiH.

– Aluminij nema vremena do petka. Nama je i dalje na snazi najava iz NOS-a BiH za isključenje s elektroenergetske mreže. Apeliramo na Vladu FBiH da do isteka sutrašnjega dana reagira prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u smjeru iznalaženja rješenja za opskrbu Aluminija električnom energijom, uz nužna jamstva za plaćanje – kazao je v. d. direktora Dražen Pandža.

Potpuna havarija

Ponovili su kako naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju.

– “Smrzavanje” tekućega aluminija u elektrolitičkim ćelijama stvara mogućnost snažnih eksplozija i ugroze sigurnosti radnika u proizvodnom procesu. Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 tisuća eura novčanih sredstava. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sustava i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu maraka troškova.

U prijevodu, to bi isključenje značilo Aluminijev kraj – stoji u priopćenju.

Aluminij danas ima 900 radnika, a računajući i kooperante, od njega živi 40 tisuća ljudi. Vlada FBiH vlasnica je 44 posto ovog poduzeća, mali dioničari imaju isto toliko, a RH 12 posto. U najboljim vremenima bilo je i interesa stranaca za kupnjom. Praktički, današnji dan je biti ili ne biti za nekadašnjeg giganta./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŽUSTRO U "OTVORENOM"

Prepirke Bačića, Raspudića, Hasanbegovića, Radina…

O ministrima iz redova nacionalnih manjina još nismo razgovarali, rekao je Branko Bačić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, a Furio Radin poručio je da bi...