Hrvatski Medijski Servis

TRAGEDIJA U ROVINJU Umrla djevojčica koju je otac ostavio dva sata u zaključanom automobilu

24.01.2012., Pula - Vozilo hitne pomoci juri ulicom. Photo. Dusko Marusic/PIXSELL

Preminula je četverogodišnja djevojčica iz Rovinjskog Sela koja je u četvrtak ostavljena u pregrijanom automobilu, potvrdila je policija.

Provela je više od dva sata na visokoj temperaturi zbog čega joj je pozlilo te je hitno najprije prevezena u pulsku Opću bolnicu, a potom je prebačena u riječku, javlja HRT.

Neslužbeno se doznaje da je podlegla posljedicama toplotnog udara i dehidracije zbog kojih su joj bili oštećeni vitalni organi.

Policija je protiv njezinog 33-godišnjeg oca podnijela kaznenu prijavu.

Također se neslužbeno doznaje da je djevojčica spavala u automobilu, a otac ju nije htio buditi jer je trebao otići na 15-ak minuta do svog frizerskog salona, no to se produljilo na 2 sata. Ostavio ju je u zatvorenom, kipućem automobilu, nije upalio klimu, a prozore je zatvorio kako ne bi ulazila prašina s gradilišta. Djevojčicu u automobilu su primijetili radnici s gradilišta.

– Došlo je do razvoja metaboličkog urušavanja, multiorganske disfunkcije uvjetovane teškim toplinskim šokom, zbog dugotrajne izloženosti visokim temperaturama, rekao je pof. dr. Sandro Dessardo, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

– Unatoč svim mjerama koje smo poduzeli, nažalost je oštećenje bilo tako teško da to nismo uspjeli, rekla je pročelnica Zavoda za intenzivno liječenje KBC-a Rijeka Kristina Lah Tomulić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Hrvatske Nada Murganić izjavila je, komentirajući smrt djevojčice, da će stručnjaci sada procijeniti koje su kompetencije roditelja da skrbe o njihovo još dvoje djece.

– Riječki Centar za socijalnu skrb ‘duboko je ušao u tu obitelj’ čim se saznalo za ovaj tragičan slučaj, već kada se saznalo da je otac ostavio dijete u automobilu. Sada je na stručnjacima da procijene koje su kompetencije roditelja za skrb o ostalo dvoje djece i donesu odluke, rekla je Murganić nakon uručivanja službenih vozila obiteljskim centrima u nekoliko županija.

Murganić je napomenula da prije tog slučaja nije bilo postupanja Centra za socijalnu skrb u toj obitelji.

– Zaista ne možemo naći nikakvog razloga i nikakvog opravdanja za tu tragediju, ali nije centar bio upućen u tu obitelj, rekla je ministrica./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte