Toplotni val zahvatio Australiju, temperature 48 stupnjeva Celzijevih

Velike dijelove Australije zahvatio je toplotni val, objavila je nacionalna meteorološka agencija, povećavajući rizik od šumskih požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara usred vremenskog obrasca El Nino.

Upozorenja na toplotni val na “ekstremnoj” razini, najvišem stupnju opasnosti, na snazi ​​su drugi dan za dijelove Zapadne Australije i proširena su na Južnu Australiju, dok su područja Queenslanda, Novog Južnog Walesa i Sjevernog teritorija pod “ozbiljnim” upozorenjima, prenosi Hina.

Upozoreno je da bi se temperature u Zapadnoj Australiji, najvećoj državi u zemlji, udaljenim područjima Pilbara i Gascoyne, danas mogle približiti 50 stepeni.

Gotovo 1.500 kilometara sjeverno od glavnoga grada Pertha, u rudarskom gradu Pilbara Paraburdoo, prognozirana je maksimalna temperatura od 48 stupnjeva, više od sedam stupnjeva iznad prosječnog maksimuma za siječanj, prema podacima prognostičara. U 6.30 sati ujutro po lokalnom vremenu na tom području izmjerena je temperatura od 31,1 stupanj.

Najviša temperatura u Australiji od 50,7 stupnjeva zabilježena je na aerodromu Onslow u Pilbari 13. siječanja 2022.

Na istočnoj obali, u dijelovima Sydneya, glavnoga grada Novog Južnog Walesa, danas se predviđa da će biti 40 stupnjeva, gotovo 10 stupnjava iznad prosječnog maksimuma za januar.

Vrući i suhi uvjeti povećali su rizik od šumskih požara u nekim područjima, rekla je meteorološka agencija, jer Australija prolazi kroz vremenski obrazac El Nino, koji se obično povezuje s ekstremnim pojavama kao što su šumski požari i suše.

Posljednje dvije sezone šumskih požara u Australiji bile su mirnije u usporedbi s “Crnim ljetom” 2019/20. kada su šumski požari uništili područje veličine Turske, pri čemu je život izgubilo 33 ljudi.

U tim su požarima smrtno stradale tri milijarde životinja i tisuće milijardi beskralješnjaka./HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img