TOPIĆ: Za stabilnu Europu potreban je stabilan jugoistok Europe

U organizaciji Paneuropske unije Rumunjske u Bukureštu je održana međunarodna konferencija ”Prema snažnijoj i sigurnijoj Europi: Paneuropski pogled na Europsku uniju i šengensko proširenje” na kojoj se okupilo više od 70 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Italije, Njemačke, Francuske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Španjolske, Albanije, Bugarske, Estonije i Rumunjske.

Jedan od sudionika bio je i predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Franjo Topić koji je između ostaloga rekao da je za stabilnu Europu potreban stabilan jugoistok Europe i da je geopolitička odluka o priključenju šest zemalja regije od važnosti i za EU.

– Da se napokon nije shvatilo kako Rusija, ali i neke druge zemlje, imaju pretenzije prema i na ovo područje proces europskih integracija još bi bio na čekanju, jer politika proširenja jednom broju zemalja EU-a nije bila nikakav prioritet – kazao je Topić izrazivši nadu da će krajem ovoga mjeseca biti otvoreni pregovori s Bosnom i Hercegovinom.

Predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić podsjetio je da se utemeljitelj i prvi predsjednik Paneuropske unije Richard Coudenhove-Kalergi već 1922. zalagao za ukidanje granica između europskih zemalja.

– Vjerovao je da će ukidanje granica omogućiti kulturni i ekonomski razvoj naroda Europe. Zato i mi danas podržavamo ulazak i Rumunjske i Bugarske u Schengensko područje, kao što je u njega ušla Hrvatska na početku 2023. godine – kazao je Barišić.

Sudionici konferencije složili su se da je povjerenje važno za jačanje Europske unije i da zemlje članice ne bi smjele gledati samo svoje osobne interese i zbog njih blokirati druge države, već da trebaju prepoznati one zajedničke i na njima graditi europsku politiku.

Osim Topića i Barišića, na konferenciji su između ostalih o temama bitnima za današnju Europu, ali i Europu sutrašnjice, govorili potpredsjednik rumunjske Vlade Marian-Cătălin Predoui, europska povjerenica za transport Adina-Ioana Vălean, zastupnik u njemačkom Bundestagu Gunther Krichbaum, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Paneuropske unije Rumunjske Alexandru Nazare, zamjenik glavno tajnika Međunarodne paneuropske unije Vanja Gavran, predsjednik Makedonske paneuropske unije Andrej Lepavcov, predsjednik Francuske paneuropske unije Eric Campion, glavni tajnik Austrijskog paneuropskog pokreta Rainhard Kloucek i mnogi drugi.

Paneuropska unija pokret je osnovan 1922. godine s ciljem ujedinjena europskih naroda i država i kao takav preteča je moderne Europske unije. Danas djeluje u 30 europskih država./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img