POČASNI PREDSJEDNIK HKD NAPREDAK

Topić: Maroević je bio rijetki erudit našeg doba

Nakon iznenadne smrti hrvatskog književnika i akademika Tonka Maroevića, počasni predsjednik HKD Napredak Franjo Topić je obitelji izrazio sućut kazavši kako je Maroević bio “rijetki erudit našeg doba”, piše Hrvatski medijski servis. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

Pokojni akademik Tonko Maroević je bio rijetki erudit našeg doba. Dovoljno je pogledati naslove njegovih djela. Pisao je i poznavao je odlično književnost, poeziju umjetnost i kulturu uopće. Mi u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak posebno ga se sjećamo kao člana međunarodnog žirija za odabir idejnog rješenja spomenika papi Ivanu Pavlu II. Velikom u Sarajevu 2014. Osim što je bio vrstan poznavatelj umjetnosti imao je dar jasnog i odmjerenog i uvjerljivog iznošenja svojih stavova. Između 21 prijedloga iz više zemalja odabran je prijedlog spomenika Hrvoja Urumovića svetom papi Ivanu Pavlu II. koji je postao vrlo brzo jedan od simbola Sarajeva.

Usput napominjemo da je Tonkov din Frane imao značajnu ulogu u radu u međunarodnim organizacijama u Sarajevu. Spomenik su podigli Vrhbosanska nadbiskupija i HKD Napredak.

Svoj rodbini i prijateljima izražavam iskrenu ljudsku i vjerničku sućut.
Dragi akademiče, počivaj u miru Božjem i vječnoj estetici zajedno sa svetim Ivanom Pavlom II. Velikim

Prof. dr. Franjo Topić
Počasni predsjednik HKD Napredak
Honorary President of Peu BH

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije