TOMISLAVGRAD: Prijatelji zajednički pokreću mljekaru i mini siranu

Dvojica duvanjskih farmera, Branimir Vučemil iz Tomislavgrada – vlasnik Farme Vučemil i njegov kolega i prijatelj Berislav Šoljić iz Lipe – vlasnik Farme “Krivodol”, odlučili su pokrenuti mljekaru i mini-siranu u Stipanićima kraj Tomislavgrada.

Nakon što su se dokazali u uspješnome vođenju farmi mliječnih krava Simentalki  u Lipi, oni su hrabro iskoračili u nove poslovne vode. Zajedno imaju 160 grla goveda, (Farma Vučemil 40, a Farma Krivodol 120) i uskoro očekuju realizaciju njihove ideje, piše Tomislavcity.com

Prijateljujemo već dosta godina, a kada sam 2013. godine krenuo s farmom mliječnih grla počeli smo i poslovno surađivati budući da je Bero već ranije imao svoju farmu. Puno mi je u ovomu pomogao, više on meni – nego ja njemu, jer je imao dovoljno iskustva. Pomagao mi je u svemu i sa strojevima i zajedno obrađujemo zemlju. Budući da u duvanjskome kraju trenutno nema ni jedna mljekara, odnosno sirana ovakvoga tipa, odlučili smo se na ovaj podvig. Želimo prerađivati svoje mlijeko, a to je od 1.500 do 2.000 litara dnevne proizvodnje, kaže Branimir.

Obojica priadaju veliku pozornost održavanju krava na svojim farmama

Upoznaju nas da su već ranije imali gotov projekt rekonstrukcije objekta i potrebne dozvole za mljekaru-siranu u Lipi, od čega su u konačnici ipak odustali budući da im se ukazala povoljnija prilika i to ona u Stipanićima (bivša tvornica proizvodnje opruga B – spring) čiji je objekt dugo vremena bio na prodaji.

Trenutno smo u fazi nabavke strojeva i vjerujemo da ćemo uskoro to finalizirati. Ti strojevi su vrlo skupi, a iznosi se kreću i do 100 tisuća eura. Nismo u velikoj financijskoj mogućnosti pa nabavljamo rabljene strojeve, ali u vrlo dobroj funkciji. Za sada pratimo i slušamo upute inspektora i tehnologa i u počeku će uz nas dvojicu u proizvodnji biti uključena još barem tri radnika, a kako će to sve izgledati u budućnosti za sada je još rano govoriti, dodaje ovaj dvojac.

U svakom slučaju njihovi planovi se odnose na ponudu svježeg (mladoga) kravljeg sira i mlijeka, a onda možda i jogurta, koji bi se u početku distribuirali na području tomislavgradske općine, a kasnije ovisno o zahtjevima tržišta.

Svoju proizvodnju planiraju plasirati za početak na području općine Tomislavgrad

Njihovo mlijeko za sada otkupljuju Puđa i Šišović. Zadovoljni su suradnjom i navode kako je je ona do sada bila vrlo korektna te da će svoj dio ugovora o otkupu i jedni i drugi ispoštovati do kraja, a onda ih, uz proizvodnju mlijeka očekuje i nešto novo – prerada mlijeka i proizvodnja sira te plasman na tržište u kojima dvojici mladih i obiteljiskih ljudi želimo puno uspjeha./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAPUSTIO REDOVE AL DUHAILA

Mandžukić postao slobodan igrač

Bivši napadač hrvatske nogometne reprezentacije Mario Mandžukić (34) napustio je redove Al Duhaila nakon što je postigao sporazumni raskid ugovora s katarskim klubom.Mandžukić je...