TOMISLAVGRAD: Nakon godina zanemarivanja uređuju se melioracijski kanali

Na poljoprivrednim zemljištima u Duvanjskom polju u tijeku su radovi na uređenju melioracijskih kanala.

Investitor je Općina Tomislavgrad, ukupna vrijednost radova je 74.790 maraka, a izvođač je tvrtka Ćićko commerce d.o.o. Tomislavgrad.

Radovi se izvode na kompleksu zemljišta Farme Tomislavgrad u dužini 29.215 metara, zatim na kompleksu u naselju Rašćani 2.735 metara i u naselju Omerovići u dužini 5.000 metara.

Melioracijski sustav za odvodnju i navodnjavanje na spomenutim lokacijama izgrađen je prije 29 godina, ali nikada nije do kraja završen. Zbog slabog održavanja proteklih godina, kanali su zarasli u korov i šikaru te su izgubili svoju funkciju.

Trenutno se radi na izmuljenju dna kanala, košnji, krčenju i čišćenje korova, a u kakvom su stanju kanali govori činjenica da su na pojedinim dijelovima kanala morala biti posječena visoka stabla jablana.

Po završetku radova obnovljeni melioracijski sustav trebao bio omogućiti pozitivne promjene u poljoprivredi, omogućiti uvođenje novih usjeva te povećati hranidbenu vrijednost pašnjaka i livada što će pogodovati napretku stočarstva, okosnici razvitka tomislavgradske općine.

Iz Općine Tomislavgrad navode kako je nakon završetka radova nužna redovita kontrolira i nadzor melioracijskog sustava jer neodržavanje kanala u jednoj hidrološkoj godini smanjuje njihovu protočnost za oko 30 posto./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...