Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

TOMIĆ: Plenkovićev dolazak u Neum u Sarajevu će biti okarakteriziran kao miješanje unutarnje stvari BiH

Foto: G.Šutalo/HMS

Na otvaranju dvodnevne konferencije “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” koja se održava u Neumu kao uvodničar se obratio rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić uime jednog od organizatora. Tomić se posebno zahvalio premijeru RH na svemu što čini za BiH i Hrvate u BiH. Napomenuo je da će od većine sarajevskih medija Plenkovićev dolazak u Neum biti okarakteriziran kao miješanje u unutarnje stvari u BiH, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa. 

Rektor Tomić napominje da je ovo treći u nizu ovakvih skupova koji imaju za cilj osigurati znanstvenu i stručnu potporu u tome kako osigurati optimalna rješenja za Bosnu i Hercegovinu te Hrvate u njoj.

On ističe da je ovo jedina konferencija koja govori o gorućim pitanjima u BiH te se ne bavi samo Hrvatima. Konferencija treba biti platforma za dijalog. Politički događaji između druge i treće konferencije su bile takve da su se stopirali procesi na europskom i euroatlantskom putu.

Posebno naglašava da se nije implementirala odluka Ustavnog suda u predmetu Ljubić koja treba osigurati legitimno predstavljanje što govori da Ustavni sud nije de facto vrhovna pravna instanca.

“Ovdje smo u Neumu zbog realne i bolje budućnosti BiH i njenih naroda kao i ostali. Neka ona bude perspektiva za dijalog i novi Ustav Bosne i Hercegovine”, rekao je Tomić.

Znanstveni skup u Neumu koji se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog Narodnog Sabora u BiH organiziraju mostarsko i zagrebačko sveučilište, te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH.

Cilj ovogodišnjeg simpozija je je kroz tri panela komparirati politički sustav BiH sa sustavima zemalja EU, ustavnom teleologijom, ustavnim pravom, konstitucionalizmom, pitanjima poput vrste i razdiobe suvereniteta, unutarnjeg samoopredjeljenja, međunarodnog ugovornog prava i sl. temeljem čega će se donijeti zaključci i odrediti koraci u ostvarivanju napretka u svim sferama kulturnog, društvenog i političkog života Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz Ustavom zajamčena prava./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte