TAJNIK BK BiH

TOMAŠEVIĆ: Misa nije poziv da se društvo dijeli; ne može se jedan zločin pravdati drugim

Vrhbosanska nadbiskupija potvrdila je kako će “sveta misa za žrtve Bleiburške tragedije” biti održana u sarajevskoj katedrali 16. svibnja. O tome je kardinal Vinko Puljić informirao i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. U dopisu stoji da se svake godine služi Misa za sve stradale u ratu, a posebno u poraću nakon povratka s Bleiburškog polja”.

O ovoj temi govorio je za BHRT monsinjor Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH.

O održavanju mise za žrtve Bleiburga informiran je i Vatikan, kao i Ministarstvo za ljudska prava BiH. Upitan je li nakon toga bilo posebnih preporuka, informacija o održavanju mise, Tomašević je kazao:

“Kada je riječ o ministarstvu, to je kratka informacija koja je upućena, ne elaborirajući detalje. A nadbiskup redovito informira i Svetu stolicu, Sveta stolica ima i svoga predstavnika ovdje koji zna što se sve događa. Ovdje je ustvari stvoreno ozračje od strane onih koji bi se trebali boriti u društvu, na najvišim razinama, za slobodu vjere, a sloboda jest da Crkva, kao i svaka druga zajednica, može moliti za svoje pokojne. To nitko ne bi trebao politizirati, ili voditi u neke druge vode. Biskupi Biskupske konferencije su to ranije rekli i ne znam zašto ovaj put nije jasno.”

Zbog održavanja mise, uslijedile su brojne reakcije, pa i najave prosvjeda. Kako to komentirate?

“Mi ne vidimo nikakvog razloga zato što crkva nikada nije bila opasnost, posebno kardinal Puljić kao čovjek koji je nositelj mira. Oni koji se pozivaju na papu Ivana Pavla II, on je htio doći ovdje u opkoljeno Sarajevo, on je promaknuo kardinala Puljića kao kardinala u BiH. On je došao 1997. godine ovdje, u Banjaluku 2003. godine. On je bio čovjek koji je zagovarao mir i na tom tragu je djelovao i kardinal Vinko Puljić koji se jednostavno teško može načuditi ovoj situaciji. Nismo ni na koji način očekivali niti smo imali neku nakanu. Mislili smo slaviti misu, kao i svaku drugu misu. Očito se u nekim krugovima, iz njima poznatih razloga, počelo stvarati takvo ozračje, koje ja ovdje od ljudi u Sarajevu ne osjetim, ali ozračje nije dobro jer je stvoreno ovo o čemu mi sada razgovaramo.”

Mise Bleiburškim žrtvama su održavane i ranijih godina. Ova misa izazvala je i komentare političara. Kako to tumačite?

“Ja to ne bih mogao drugačije tumačiti jer je sveta misa čin ljubavi, i ona je za žrtve Drugoga svjetskog rata. Ne vidim razloga da bi to nekome smetalo jer molitva crkve nije stajanje iza ničijih dijela, crkva nije sudac. Te osobe su sada pokojne, ne ulazeći u procjene o njima jer je to Božje djelo. Mislim da se mise ne bi trebao nitko bojati osim onih koji se boje istine. Ovdje mi trebamo graditi društvo, ne društvo koje će nas vratiti u neko vrijeme kada je postojala samo jedna stranka, jednoumlje. Gdje se nije moglo reći drugo i drugačije. Pravimo društvo koje će biti demokratsko, koje će nas usmjeriti prema europskim vrijednostima i u tom duhu bih volio da je i više u medijima govora i o rezolucijama koje su spominjane, i onome što EU želi i na što nas upućuje. Da čujemo jedni druge, da iznesemo argumente. Svatko da radi svoj posao. Politika svoj, vjerske zajednice svoj. Uvijek u duhu težnje za istinom i pravdom koja ovdje nikada neće biti savršena. Kada govorimo o sudovima, ljudski sudovi su ovdje na Zemlji i oni sude ovdje. Kada čovjek premine, dolazi pred Božji sud i samo Bog tada može procijeniti njegova djela. U tom duhu ova molitva u Katedrali nije izazov, nije provociranje, nije poziv da se društvo dijeli. Ovo je poziv da se molimo za svoje pokojne. Nastojimo težiti za istinom i jednakim mjerilima prići svakom događaju. Ne može se jedan zločin pravdati drugim.”/HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img