TOLISA: Na proslavi Velike Gospe 9000 vjernika

U četvrtak 15. kolovoza na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu svečanim misnim slavljem proslavljen je patron franjevačkog samostana na Raščici i župe Uznesenja Marijina Tolisa.

Župljani su se za sam patron počeli pripremati Osmim zavjetnim hodočašćem selima župe Tolisa koje je bilo u petak 9. kolovoza. Više od 3 000 vjernika hodilo je uz Gospin kip moleći za milost i sveti zagovor. Pred svetkovinu trodnevnice predvodili su fra Silvano di Benedetto, župni vikar u Vitezu, fra Pero Baotić, župnik u Špionici i vlč. Petar Maskaljević, župni vikar u Slavonskom Bordu, piše Nedjelja.ba.

Na samu svetkovinu od ranog jutra hodočasnici iz susjednih okolnih župa i Slavonije počeli su dolazili na Raščicu. Za križem je došlo više od 500 hodočasnika iz župa Domaljevac, Oštra Luka – Bok, Gornje i Donje Tramošnice i Grebnica.

Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene i gvardijan samostana Sv. Križa na Kovačićima u Sarajevu u koncelebraciji s 27 svećenika, prenijela je bosnasrebrena.ba.

U propovijedi fra Damir je govorio o Gospi kao škrinji zavjetnoj i uzoru vjernosti Božjoj volji. Istaknuo je važnost prepoznavanja vrijednosti u ljudskom životu i predstavio Marijini životni put kao uzor svetosti i posvećivanja u svakodnevnici.

«Bez obzira koliko nam ponekad Božji planovi nisu jasni, kako nas Bog uhvatio ponekad i nespremne, kako nam je možda teško prihvatiti nove izazove, gubitke i padove koje nam život donosi da bismo trebali ustrajati u nadi da će sve dobro završiti uvijek izabirući najvrijednije blago koje se jedino isplati čuvati, blago darovane vjere i vjernosti Bogu, a uzor imamo u Mariji», rekao je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja gvardijan fra Mario Jurić zahvalio je župljanima, hodočasnicima i svim vjernicima koji su sa različitih strana svijeta došli na Raščicu proslaviti Veliku Gospu, a bilo ih je oko 9 000. Osobito se zahvalio svima koji su iz svojih kredenaca izvadili narodne nošnje i obukli ih na misu te svima onima koji su doprinijeli da misno slavlje bude svečano i dostojanstveno, javlja portal bosnasrebrena.ba.

Proslava Velike Gospe nastavila se nakon mise uz zvuke posavske šargije i violine koje su zasvirale kolo, a u samostanskom kružnom toku napravili su desetak velikih kola./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

LJUBUŠKI

Čapljinska tvrtka gradi stambeno-poslovni kompleks

Čapljinska firma HANDY & CO d.o.o., inače suvlasnik benzinskih pumpi Oktan i cisterni za prijevoz naftnih derivata, je prije dvije godine kupila prostor bivše Vinarije Ljubuški površine 27.266...