MARTINOVIĆ O SDP-OVOM PRIJEDLOGU

To je isti akt kojim su još 2018. pokušali izvršiti udar na ustavni poredak BiH

Klub izaslanika SDP BiH dostavio je Domu naroda Parlamenta Federacije BiH prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatima u Parlementu FBiH. Radi se o istom aktu koji je oboren u Federalnom Domu naroda 2018. godine, potvrdio je predsjedatelj Doma Tomislav Martinović.

– Oni se čak nisu potrudili da išta u tome promijene, pa u njihovom prijedlogu kojeg upućuju evo početkom 2020. stoji da Zakon stupa na snagu 2018. godine, kazao je Martinović za RTV HB, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

SDP-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatima predviđa da se iz svakog kantona, županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda ako je takav izabran u županijsku skupštinu, što je u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, koji je upravo tu odredbu u Izbornom zakonu proglasio neustavnom, jer omogućava da jedan narod drugome bira izaslanike u Dom naroda, te je poništio.

– Njihovim zakonskim prijedlogom u potpunosti se derogira presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i, ja bih rekao, ustavni poredak BiH, kazao je Martinović, pojašnjavajući kako je pitanje izbora izaslanika u Federalni dom naroda u nadležnosti Parlamenta Bosne i Hercegovinje, a ne federalnog parlamenta, jer je Ustavni sud suspendirao odredbe izbornog zakona Bosne i Hercegovine i naložio Parlamentu BiH da ih izmjeni.

SDP-ovci su otišli i korak dalje u ismijavanju presude Ustavnog suda BiH, pa su predvidjeli da se Klub Srba, ako u kantonali parlement nije ušao ni jedan Srbin popunjava tako što se omogućava njihov ulazak s liste neizabranih zastupnika.

SDP-ovim prijedlogom Zakona o Izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH ne samo da se negira presuda Ustavnog suda BiH, već je to svojevrsni državni udar jer se pokušava od države BiH oduzeti nadležnosti u korist Federacije, komentirali su ranije iz HNS BiH.

Osim o načinu izbora izaslanika u Federalni Dom naroda SDP-ov prijedlog definira i broj mandata iz pojedinih izbornih jedinica, prema kojem bi se još više smanjio utjecaj hrvatskih birača na izbor zastupnika u Zastupnički dom Parlamenta FBiH, a povećao broj bošnjačkih zastupnika./R./HMS/

Najnovije

ZAMJENIK MINISTRA OBRANE BIH

OKOLIĆ: Većina Srba u OS BiH prešla bi u Vojsku Republike Srpske

Većina pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti spremna je prijeći u Vojsku Republike Srpske, ako bi bila ponovo formirana, izjavio je za RTRS zamjenik...