Tko želi da se Mostar uguši u smeću?

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je svojim aktom od 11.9.2019. donijelo Rješenje o odbacivanju izdavanja Okolišne dozvole za JP Deponija d.o.o Mostar, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Iako je rezervirani prostor za rad deponije cca 26 hektara, a korisni prostor za rad cca 12 hektara – FMOIT tumači kako se prethodno izdane dvije Okolišne dozvole od strane ovog istog ministarstva (08.06.2009. prva i 17.09. 2014. druga ) odnose samo na prostor od cca 2,1 hektara.

Navedeno ministarstvo ističe da se dio građana naselja koji je u proteklom razdoblju izgradio stambene objekte neposredno uz regionalnu deponiju otpada žali na neugodne mirise i mnoštvo ptica koje kruže oko deponije. Oni su početkom lipnja izvršili blokadu rada JP Deponije.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma dodaje da su u dosadašnjem radu, kontrolu rada JP Deponija d.o.o Mostar, vršile su brojne inspekcije, od kojih su neke našle određene nedostatke i poduzele odgovarajuće mjere prema Zakonu o prekršajnom postupku.

Prethodne primjedbe otklonjene

Ovakvo tumačenje od strane FMOIT-a i odbacivanje zahtjeva za izdavanjem okolišne dozvole izazvalo je negodovanje od strane dijela stručne javnosti.

Stručnjak za okoliš koji je upućen u događanja oko mostarske Deponije ističe da je sasvim nelogično da se rezervirani prostor od cca 12 hektara od strane FMOIT ne smatra dijelom JP Deponija, na koje po potrebi treba dograđivati nove odlagališne površine, građene prema najstrožim zahtjevima za takve objekte. Ističe da je sav prostor unutar ograde poduzeća je „deponija“.

“JP Deponija je dostavila Zahtjev za obnovu Okolišne dozvole (cca 300 stranica s prilozima) u kojima je detaljno opisan rad JP Deponija. Potrošene su velike svote novca da se uradi traženi konstantni višegodišnji monitoring voda, tla, buke itd., od strane akreditirane i ovlaštene ustanove i utvrđeno je da sa ukupnog prostora „deponije“ nema nedozvoljenog djelovanja na sastavnice okoliša”, stoji u komentaru stručnjaka za okoliš.

Dodaje da FMOIT sada od JP Deponije traži da uradi Studiju o utjecaju na okoliš za postojeće postrojenje.

“Ta studija će za JP Deponiju predstavljati ogroman nepotrebni trošak, a u suštini neće donijeti nikakve nove podatke: svi potrebni podaci o monitoringu okoliša su već urađeni u priloženi u sklopu Zahtjeva, sve potrebne mjere zaštite okoliša su isto tako predložene u sklopu Zahtjeva itd. Može se sasvim sigurno reći da bi se SUO, čiju izradu traži ministarstvo, 99 % sastojala od podataka koji se već nalazi u predanom Zahtjevu. Osim toga izrada i ocjena jedne takve SUO bi trajala mjesecima”, istaknuo je.

Dodaje se da bi naloženu izradu Studije o utjecaju na okoliš trebalo raditi ukoliko bi JP Deponija „izašla“ iz rezerviranog prostora od 12 hektara, što sada nije slučaj.

“Svi elementi potrebni za sigurno, sanitarno odlaganje komunalnog otpada nalaze se u rezerviranih 12 hektara”, navodi se.

U primjedbi na odbacivanje Zahtjeva za izdavanje Okolišne dozvole istaknuto je da je JP Deponija doo Mostar regionalna sanitarna deponija otpada na koju se odlaže komunalni otpad populacije od cca 200.000 stanovnika (Mostar, Ljubuški, Široki Brijeg, Grude, Posušje).

“JP Deponija d.o.o Mostar stalno poboljšava svoj način rada. Jedina alternativa odlaganja komunalnog otpada je odlaganje na divlje deponije otpada”, istaknuto je.

“Cijelo Rješenje koje je donijelo FMOIT poziva se na stare inspekcijske zapisnike. Sve te stare primjedbe su riješene što se može vidjeti iz Zapisnika o inspekcijskom nadzoru od 11.9.2019. Ovaj Zapisnik o inspekcijskom nadzoru nema primjedbi na rad JP Deponije d.o.o Mostar, odnosno iz njega se može pročitati da su primjedbe iz prethodnog Zapisnika o inspekciji uspješno otklonjene” navodi se u primjedbi na  odbacivanje Zahtjeva za izdavanje Okolišne dozvole./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije