NAKON BURNE RASPRAVE U PARLAMENTU BiH

Tko je odgovoran za otvaranje malograničnih prijelaza između BiH i RH?

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na zadnjem zasjedanju u utorak nije prihvatio da se na dnevni red uvrsti inicijativa kojom se od Vijeća ministara BiH traži da u roku od 10 dana provede proceduru prema Republici Hrvatskoj kako bi omogućilo promet učenika kroz Granični prijelaz Gabela Polje u općini Čapljina.

Od pojave COVID-a 19 jedno je između dvije susjedne države otvoren je GP Doljani, dok su svi drugi su zatvoreni, uključujući i GP Gabela Polje, a koji je s obzirom na dnevne migracije lokalnog stanovništva s obje strane granice bio najfrekventniji. GP Gabela Polje, prema sporazumu RH i BiH, malogranični je prijelaz za lokalno stanovništvo, ali se svako pola godine prekategorizira za međunarodni putnički promet, čime se rasterećuje prijelaz u Doljanima, a takav režim prometa funkcionira već sedam godina, piše Slobodna Dalmacija.

Zato je i prvi dan škole u HNŽ-e, 7. rujna, djeci iz Gabela Polja i obližnjih naselja koja pohađaju školu u susjednoj Republici Hrvatskoj stvorio problem. Kako u tom mjestu postoji samo osnovna škola do 4. razreda, većina učenika obrazovanje nastavlja u susjednom Metkoviću. Zbog pandemije koronavirusa malogranični prijelaz je zatvoren, a đaci sada umjesto dva, do škole, kroz prijelaz Doljane, idu 11 kilometara. Stotinjak školaraca iz Gabela Polja je krenulo u ponedjeljak u Metković u školu. Nisu mogli prijeći granični prijelaz i od kojeg je škola u koju idu udaljena otprilike dva kilometra. Morali su sjesti u autobus i putovati 11 kilometara preko graničnog prijelaza Doljani prijeći u Metković.

Stoga su mještani s obje strane granice, kao i gradonačelnici Metkovića i Čapljine apelirali na nadležne institucije u Republici Hrvatskoj da se prijelaz otvori za lokalno stanovništvo jer su to prouzrokuje gospodarske štete i kvaliteta života.

Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine, kaže: “Ono što mi možemo napraviti jer jasno da to nije naša ingerencija, možemo samo apelirati i upućivati dopise. Hoće li oni biti uvaženi ili ne, to nažalost ne ovisi o nama ali ja ipak vjerujem da će se kroz idućih desetak dana shvatiti da je to jedan veliki problem za djecu i roditelje i da će se dozvoliti da se otvori malogranični prijelaz u Gabela Polju.”

Malogranične prijelaze zatvorila je Republika Hrvatska i od njezinih nadležnih službi se očekuje i da odluke o otvaranju prilagodi dobrobiti stanovništva koje živi uz samu granicu, a iz MUP-a Republike Hrvatske prošlog tjedan je samo priopćeno kako su „svi malogranični prijelazi preko kojih može prolaziti isključivo lokalno stanovništvo u pograničnoj zoni od pet kilometara još uvijek zatvoreni i ne zna se kada će biti otvoreni. U PU Dubrovačko-neretvanskoj ne očekuju nikakve promjene u statusu graničnih prijelaza u dolini Neretve, niti očekuju značajnije gužve prilikom prelaska granice na GP Doljanima” priopćeno je.

Međutim ta činjenica iskorištena je za međustranačko prepucavanje nakon zadnjeg zasjedanja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Naime, Damir Arnaut je na Twitteru napisao da je HDZ BiH glasala protiv njegove inicijative da se GP Gabela Polje otvori za malogranični promet, da djeca tim putem mogu ići u školu u Metković, umjesto 14 kilometara okolo preko GP Doljani.

Nije dugo trebalo čekati na odgovor iz HDZ-a, tako je Predrag Kožul, zastupnik te stranke na sjednici Parlamenta BiH odbrusio Damiru Arnautu iz Naše stranke.

– Kolega Arnaut se, eto kao brine za djecu u Gabela Polju, jer kao HDZ to opstruira. Za njegovu informaciju, njegova inicijativa neće ništa pomoći toj djeci. Ali hoće ono što je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH (Josip Brkić HDZ BiH op. M.L) već poduzeo, a to je da Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske, koje predlaže BiH da se svi malogranični prijelazi u skladu s međusobnim ugovorom otvore. Sada se čeka da BiH da otvori malogranične prijelaze i riješen problem. To je rješenje problema da djeca mogu normalno ići u školu – kazao je zastupnik Kožul u svom obraćanju i odgovoru zastupniku Arnautu.

A sve po onoj narodnoj „dok se slonovi tuku trava strada“. Jer samo tako se može objasniti ponašanje odgovornih s obje strane granice. Dok se troši vrijeme, novac i živci čekajući da se prođe u koloni po najvećem suncu i žezi na prijelaz preko Doljana umjesto kraći, brži i sigurniji kroz Gabela Polje, oni koji su zaduženi i mogu riješiti taj problem i koje je taj isti narod birao, sjede skrštenih ruku i prepucavaju se tko je kriv. Jer već ljetos je organizirana online peticija kojom se tražilo da se lokalnom stanovništvu omogući lakši prelazak državne granice, bez obveza samoizolacije i ikakvih ograničenja. Uvaženo je lokalno stanovništvo ne mora u dvotjednu karantenu, ali malogranični prijelazi su i dalje ostali zatvoreni. Hoće li se problem uskoro riješiti, odnosno granični prijelaz Gabela Polje otvoriti, morat će se pričekati sastanak Mješovitog državnog povjerenstva za granice, koje može i treba donijeti odluku o njegovu otvaranju. Nažalost, to povjerenstvo se nije sastalo nijednom za početka pandemije korona virusa. Isti ili sličan problem A isti ili sličan problem je i s malograničnim prijelazima u Vrgorcu i Aržanu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije