TKO JE NOVI VOĐA ISIL-A? Zovu ga Profesor, ali on je okrutan i militantan krvolok’

“Ne raduj se, Ameriko, zbog mene ćeš zaboraviti užas koji si promatrala, a Baghdadijeva postignuća bit će ti slatka… Čeka te pakao!”, poručio je novi izabrani kalif Islamske države Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi u sedmominutnom obraćanju svojim pristašama i borcima preko aplikacije Telegram.

“Ameriko, zar ne shvaćaš da je Islamska država sada na pragu Europe i zapadne Afrike te Azije? Ona je proširena od istoka do zapada. Naša će te ruka stići”, zaprijetio je kalif Al-Qurayshi, nasljednik Abu Bakra al-Baghdadija, nedavno ubijenog čelnika ISIL-a.

O novom vođi ISIL-a malo se toga zna. Oni koji ga znaju opisuju ga kao učenjaka, poznatog ratnika i “ratnog emira” koji se borio protiv američkih snaga i zna “njihove ratove”.

Dio imena Al-Qurayshi zapravo znači da novi vođa ISIL-a potječe od loze i plemena proroka Muhameda (Bani Kuraish) baš poput Al-Baghdadija, čime automatski stječe legitimitet, piše Večernji list.

Čelnici ISIL-a često koriste pseudonime koji upućuju na njihovu plemensku pripadnost i podrijetlo, a ta se imena često mijenjaju. Zbog sigurnosti novog kalifa, koji se po svemu sudeći nalazi na području provincije Idlib, njegov identitet sigurno neće biti objavljen u javnosti, neće objaviti videosnimku, već samo zvučnu.

Iako ISIL zasad ne želi objaviti identitet, CIA i zapadne obavještajne službe uvjerene su da je novi kalif Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi zapravo Abdullah Qardash, bivši Al-Baghdadijev čuvar s nadimkom “Profesor”, irački Turkmen, bivši časnik u vojsci Sadama Husseina, koji je sreo Baghdadija u američkom zatvoru u Iraku nakon američke invazije.

Novog vođu ISIL-a Abdullaha Qardasha, poznatog i kao Haji Abdullah al-Afri, iz okruga Tal Afar zapadno od Mosula na sjeveru Iraka karakteriziraju “okrutnost, autoritarnost, militantnost i krvoločnost”.

U međuvremenu, osoba koja je izdala Abu Bakra Al-Baghdadija dobit će 25 milijuna dolara kao nagradu za vrijedne informacije. Radi se o pripadniku terorističke organizacije Islamske države koji je to učinio zbog osvete jer je ISIL- ubio njegovu obitelj. Zbog njegove sigurnosti nije objavljen identitet, već samo da se radi o 48-godišnjem Iračaninu.

Prema podacima iz Pentagona, u Iraku i Siriji i dalje se nalazi između 14 i 18 tisuća ISIL-ovih boraca. Nađeno je mnogo dokumenata koji dokazuju kako se Abu Bakr al-Baghdadi od početka 2017. do smrti skrivao u provinciji Idlib gdje su ga čuvali pripadnici Harasa al-Dina (vjerski čuvari) koji su pod zapovjedništvom Hayat Ahrar Al-Shama, ogranka Al-Qa’ide u Siriji. Naime, nađene su fakture koje dokazuju da je 67 tisuća dolara isplaćeno čuvarima Al-Baghdadija.

‘Trump je najbolji jer je iskren’

Isto tako, nađene su i fakture na iznos od 300 tisuća dolara koji je uplaćen pastirima koji su se nalazili u selu Barisha gdje je Al-Baghdadi i likvidiran. Pretpostavlja se da se svi visoki dužnosnici ISIL-a danas nalaze u provinciji Idlib koja je pod kontrolom turske vojske i obavještajne službe.

U međuvremenu sirijski predsjednik Bashar al-Assad u intervjuu za državne medije kazao je kako će, u slučaju da Erdoğan ne povuče svoje snage iz Sirije, morati ih istjerati vojnim putem. Isto tako kazao je da je američki predsjednik “Donald Trump najbolji predsjednik u povijesti SAD-a jer otvoreno iznosi svoje ciljeve poput spremnosti da preuzme kontrolu nad naftnim poljima i krade naftu”.

“On nije najbolji zbog dobre politike, ali jest zato što je najtransparentniji te otvoreno govori: “Treba nam nafta” ili “Tražimo uslugu za koju nudimo novac.” To je politika Sjedinjenih Država. Što može biti bolje od iskrenog neprijatelja?”, kazao je Al-Assad./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

POST I NEMRS

Pepelnica ili Čista srijeda: Znate li što se radi danas?

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, dan kojim započinje korizma kao poseban oblik pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva. Korizma, ne računajući nedjelje,...