Tko je dobio novac iz Hrvatske?

Temeljem provedenog Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018., koji je bio objavljen na službenim mrežnim stranicama Središnjeg državnoga ureda, jučer je objavljena odluka o dodjeli financijske potpore, piše Hrvatski Medijski Servis.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Buna dobilo je 25 tisuća kuna za opremanje vatrogasnog navalnog vozila visokotračnim vatrogasnim modulom, Društvo „Grga“ iz Posušja dobilo je od RH 10 tisuća kuna za nabavu etno odijela, dok je Društvo za kulturu, edukaciju i društvena istraživanja „CREATUS“ iz Širokog Brijega dobilo 20 tisuća kuna za izgradnju dječjeg parka u Kočerinu.

Europska akademiju u Banjoj Luci na raspolaganje je dobila 22 tisuće kuna za zbornik radova Dubica i dubički arhiđakonat u razvijenom srednjem vijeku, a HKD Napredak iz Vareša 12 tisuća kuna za tiskanje mjesečnika-lista vareških Hrvata-Bobovac.

HKD Napredak-Glavna podružnica Tuzla dobila je, pak, 20 tisuća kuna za Hrvatski glasnik-list za kulturu i društvena pitanja. Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH pak na raspolaganje je dobila 50 tisuća kuna za organizaciju Znanstveno-stručnog skupa „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“, dok je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo sveti Jeronim iz Šuice dobilo 10 tisuća kuna za organiziranje božićnog sajma rukotvorina i domaćih proizvoda Šuica ’18.

Obnove

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Hercegovac iz Širokog Brijega, pak, na raspolaganje je dobilo 20 tisuća kuna za godišnji koncert „Kolo igram-pismu pivam“, dok je Humanitarno karitativna organizacija Za projekt rada s mladima „Podrška boljoj i kvalitetnijoj budućnosti“ Humanitarno karitativna organizacija Kruh sv. Ante Franjevačke provincije Bosne Srebrne iz Sarajeva dobila 10 tisuća kuna.

Informacijsko edukacijsko društvo HERC INFO iz Ljubuškog dobilo je 20 tisuća kuna za projekt Divan mladić Petar Barbarić povezuje rodnu Hercegovinu s Bosnom. Hrvatska je za tisak monografije „Razgovor s Radimljom“ odobrila 20 tisuća kuna za Javnu ustanovu Radimlja Stolac, dok je za organizaciju XX. Dana Matice hrvatske u Brotnju, Matica hrvatska Čitluk dobila 10 tisuća kuna.

Mjesna zajednica Crvenice iz Tomislavgrada dobila je 15 tisuća kuna za rekonstrukciju i popravak spomenika hrvatskim braniteljima u Crvenicama, dok je Mjesna zajednica Mrkodol iz Tomislavgrada za projekt obnove sportsko-rekreacijskog centra dobila 30 tisuća kuna.

Za projekt Mjesna zajednica u službi građana, a kojeg je kandidirala Mjesna zajednica u službi mještana Ljuti Dolac osigurano je, pak, 10 tisuća kuna.

Obrazovanje

U nastavku popisa projekata su oni koji se odnose na opremanje škola diljem Hercegovine i Bosne. Tako je Mješovita srednja škola Stjepana Radića iz Usore dobila 15 tisuća kuna za opremanje strojarske radionice suvremenom opremom, dok je Osnovna škola Žepče dobila 20 tisuća kuna za opremanje školske knjižnice. Općina Dobretići je za projekt adaptacije sanitarnih čvorova i svlačionica u osnovno školi u toj općini dobila 25 tisuća kuna. Za nabavu novih naslova za školsku lektiru Osnovna škola Ilići iz Mostara je dobila 10 tisuća kuna, dok je Osnovna škola Kiseljak iz navedene općine dobila 20 tisuća kuna za nastavak projekta međudržavne suradnje osnovnih škola. Za kupovinu glazbenih instrumenata u Srednjoj glazbenoj školi Jakova Gotovca u Novom Travniku osigurano je 20 tisuća kuna, a isti iznos i za projekt izgradnje kabineta za praktičnu nastavu u Srednjoj strukovnoj školi u Posušju.

Osuvremenjivanje nastavnog procesa putem formiranja e-učionice u Srednjoj strukovnoj školi Orašje projekt je koji je dobio 20 tisuća kuna, dok je za Srednju školu Busovača i njihov projekt bijele magnetizirane pametne ploče odobreno 10 tisuća. Srednja škola Kupres pak dobila je 10 tisuća kuna za opremanje školske knjižnice.

Kada je pak riječ o nevladinim udrugama i sportskim projektima, NK Dinamo Donja Mahala je dobio 35 tisuća kuna za rekonstrukciju stadiona, a Taekwondo savez Herceg-Bosne Fojnica 20 tisuća kuna za projekt razvoja ovog sporta u Herceg-Bosni.

U kontekstu gospodarske djelatnosti Robert Čabraja-Bosanski Brod, dobio je 15 tisuća kuna za projekt razvoja i ulaganja u obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Za projekt Očuvanje hrvatskoga kao nasljednog jezika: Važnost, izazovi i rješenja, Tina Fabijančić dobila je 10 tisuća kuna.

Projekti udruga

Ostatak liste čine brojni projekt nevladinih udruga-tako je Udruga građana roditelja i osoba s posebnim potrebama Kuća nade iz Odžaka dobila 25 tisuća kuna za projekte radne terapije za osobe s poteškoćama u razvoju kroz kreativni rad i rad u vrtu, dok je Udruga 13. rujan Jajce dobila 15 tisuća kuna za obilježavanje obljetnice oslobađanja ove općine. Za projekt rekonstrukcije lokalnog puta u selu Lusić (Livno) Udruzi građana „Lusnić“ odobreno je 25 tisuća kuna, dok je za Udrugu građana Roditelji djece s posebnim potrebama „Djeca nade“ Prozor-Rama osigurano 12 tisuća kuna i to za projekt integracije djece i osoba s invaliditetom u društvo poboljšanjem uvjeta obrazovanja, kulturno-socijalnom uključenošću i ekonomskim osnaživanjem. Udruga Hrvata Tuzle-Husinska buna-Zagreb dobila je 15 tisuća kuna za projekt „Humanost ne zna za granice vjere i nacije“, a Udruga Kuljenovci-Markovac (Derventa) 30 tisuća kuna za izgradnju doma mjesne zajednice.

Za projekt Ljetna škola-Stopama kraljice Katarine, udruga Ljetna-škola-Stopama kraljice katarine dobila je 20 tisuća kuna, dok je udruzi Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma u BiH za projekt Istinom do pomirbe osigurano 10 tisuća kuna.

Udruga veterana Antiterorističke postrojbe vojne policije HVO Mostar dobila je 25 tisuća kuna za projekt sadnje eko češnjaka, a Udruga veterana hrvatskih obrambenih snaga Livno 20 tisuća kuna za izgradnju braniteljskog kampa Borje II. faza. Udruzi Volim Vitez za projekt očuvanja hrvatskoga jezika i tradicije u Lašvanskoj dolini osigurano je 10 tisuća kuna, dok je za manifestaciju Peta revizija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske Udruzi za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH-Prisoje, Tomislavgrad osigurano 25 tisuća kuna.

Udruga za poticaj razvoja općine Novi Travnik „PRONT“ dobila je pak 10 tisuća kuna ja manifestaciju II. noć Hrvata Središnje Bosne , a Ustanova za kulturu Knjižnica i kino Čapljina 15 tisuća kuna za rekonstrukciju mokrih čvorova, kinoblagajne i zamjenu dotrajale stolarije. Istodobno, Ženski košarkaški klub ZRINJSKI 2010. iz Mostara dobio je 15 tisuća kuna za VII. Međunarodni ženski košarkaški turnir. Za uređenje platoa s križem i pristupnom stazom za Župu Gospe Snježne Deževice (Kreševo) osigurano je 30 tisuća kuna, dok je za tiskanje monografije o župi Srca Marijina-Skopaljska Gračanica Župa Srca Marijina Skopaljska Gračanica (Bugojno) dobila 20 tisuća kuna. Župa svetog Franje Asiškog, Dobrinja dobila je pak 30 tisuća kuna na uređenje interijera nove crkve sv. Franje Asiškog, a Župni zbor Presvetog Srca Isusova Brčko 10 tisuća kuna za projekt prezentacije pjevačke i glazbene duhovne tradicije Hrvata brčanskog kraja./M.P./HMS/

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...