Tjedan njemačkog filma u Posušju

Tjedan njemačkog filma nastavlja svoje putovanje. Odmah na početku jeseni sa filmovima smo u lijepom Posušju, javljaju iz Goethe Instituta.

Na listi filmova nalaze se: bavarska komedija „Ko prije umre, duže je mrtav“, film o odrstanju „Crazy“, drama o golom preživljavanju „The Cut“, ratna melodrama „Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja“ i priča o životu Romy Schneider „3 dana u Quiberonu“.

Raspored projekcija:

19.09.2019. 20.00h
Ko prije umre, duže je mrtav (2006)

Jedanaestogodišnjak koji traga za besmrtnosti. Divno drzak i nevjerojatno bavarski. Priča nestašnog dječaka iz sadašnjosti iz 2006. Odlična mješavina dubine i srca sa autentičnim smislom za male bitne stvari u životu.

Režija: Marcus Hausham Rosenmüller
102 minuta

20.09.2019. 20.00h
Crazy (2000)

Šesnaestogodišnjeg dječaka, s malim tjelesnim hendikepom, roditelji šalju u internat. Razlog tome je i njegov nedovoljan školski uspijeh.
Na kraju školske godine opet nije prošao razred, ali je napokon našao prijatelje, imao prva seksualna iskustva i naučio mnogo za život.

Režija: Hans-Christian Schmid
95 minuta

21.09.2019. 20.00h
The Cut (2013/14)

1915: u gradu Mardin kovač Nazaret Manogian živi sa svojom suprugom i kćerkama blizankama zadovoljan život, prije nego što ga uhiti turska policija – kao i ostale kršćane armenskog porijekla. Odvojen od svoje obitelji mora kao prisilni radnik raditi u pustinji. Preživljava strijeljanje i bježi. Dezerteri mu pomažu dalje. Utočište i posao nalazi u Aleppu gdje dočekuje kraj Prvog svjetskog rata. Nazaret saznaje da su mu kćerke preživjele turski genocid nad armenima.
Potraga za njima, oca vodi u Libiju, Kubu i u SAD.
Sa The Cut Fatih Akin uspjeva da napravi jedan veliki, ali i sporni ep.

Režija: Fatih Akin
135 minuta

22.09.2019. 20.00h
Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja (2012)

Kosovo, 1999. Već desetljećima rastući konflikt između pravoslavnih srba i većinski muslimanskih albanaca prerasta u rat. U ožujku se uključuje NATO i bombardira zemlju, kako bi okončali borbe. Mlada srpkinja Danica sa svojom djecom živi u jednom selu na Ibru; rijeka čini granicu između pretežno srpskog sjevernog Kosova i većinski albanskog dijela zemlje. Danica žali za svojim suprugom, koji je poginuo u građanskom ratu. Jednog dana u svojoj kući nalazi teško ranjenog vojnika „druge“ strane. Ako mu pomogne, riskira vlastiti život. Film o nacionalnom socijalizmu, nasilju i ljudskosti.

Režija: Michaela Kezele
85 minuta

23.09.2019. 20.00h
3 dana u Quiberonu (2016/17)

Pedesetih godina njemačko kino puno predrasuda skoro da nije proizvelo nijednu međunarodnu zvijezdu; rođena austrijanka Romy Schneider pripada rijetkim izuzecima. Sa Sissi i drugim djelima bliskim domovini postaje popularnija nego što joj je drago. Tek odlazak u inozemstvo glumicu oslobađa njene dražesne slike. U Francuskoj šezdesetih započinje novu karijeru, ali njeni pishički problemi ostaju. O tome se rijetko izjašnjavala u javnosti – kao 1981. u intervjuu sa novinarom Michaelom Jürgsom iz “Stern-a”.
Režiserka Emily Atef to inscenira sa izvanrednim glumcima i fiktivnim elementima.

Režija: Emily Atef
115 minuta

Fimlovi će se prikazivati u kinodvorani u Posušju. Ulaz je slobodan./HMS/

Najnovije

O KAVAZOVIĆEVOM IZJEDNAČAVANJU NEIZJEDNAČIVOG

OMERBEGOVIĆ: Priopćenje Islamske zajednice BiH povodom terorističkih napada je ogromna i neizbrisiva sramota

Damir Omerbegović objavio je na portalu Prometej.ba otvoreno pismo Reisu-l-ulema Huseinu efendiji Kavazoviću kao reakciju na reakciju Islamske zajednice u BiH na nedavnu seriju...