Tjedan njemačkog filma u Posušju

Tjedan njemačkog filma nastavlja svoje putovanje. Odmah na početku jeseni sa filmovima smo u lijepom Posušju, javljaju iz Goethe Instituta.

Na listi filmova nalaze se: bavarska komedija „Ko prije umre, duže je mrtav“, film o odrstanju „Crazy“, drama o golom preživljavanju „The Cut“, ratna melodrama „Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja“ i priča o životu Romy Schneider „3 dana u Quiberonu“.

Raspored projekcija:

19.09.2019. 20.00h
Ko prije umre, duže je mrtav (2006)

Jedanaestogodišnjak koji traga za besmrtnosti. Divno drzak i nevjerojatno bavarski. Priča nestašnog dječaka iz sadašnjosti iz 2006. Odlična mješavina dubine i srca sa autentičnim smislom za male bitne stvari u životu.

Režija: Marcus Hausham Rosenmüller
102 minuta

20.09.2019. 20.00h
Crazy (2000)

Šesnaestogodišnjeg dječaka, s malim tjelesnim hendikepom, roditelji šalju u internat. Razlog tome je i njegov nedovoljan školski uspijeh.
Na kraju školske godine opet nije prošao razred, ali je napokon našao prijatelje, imao prva seksualna iskustva i naučio mnogo za život.

Režija: Hans-Christian Schmid
95 minuta

21.09.2019. 20.00h
The Cut (2013/14)

1915: u gradu Mardin kovač Nazaret Manogian živi sa svojom suprugom i kćerkama blizankama zadovoljan život, prije nego što ga uhiti turska policija – kao i ostale kršćane armenskog porijekla. Odvojen od svoje obitelji mora kao prisilni radnik raditi u pustinji. Preživljava strijeljanje i bježi. Dezerteri mu pomažu dalje. Utočište i posao nalazi u Aleppu gdje dočekuje kraj Prvog svjetskog rata. Nazaret saznaje da su mu kćerke preživjele turski genocid nad armenima.
Potraga za njima, oca vodi u Libiju, Kubu i u SAD.
Sa The Cut Fatih Akin uspjeva da napravi jedan veliki, ali i sporni ep.

Režija: Fatih Akin
135 minuta

22.09.2019. 20.00h
Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja (2012)

Kosovo, 1999. Već desetljećima rastući konflikt između pravoslavnih srba i većinski muslimanskih albanaca prerasta u rat. U ožujku se uključuje NATO i bombardira zemlju, kako bi okončali borbe. Mlada srpkinja Danica sa svojom djecom živi u jednom selu na Ibru; rijeka čini granicu između pretežno srpskog sjevernog Kosova i većinski albanskog dijela zemlje. Danica žali za svojim suprugom, koji je poginuo u građanskom ratu. Jednog dana u svojoj kući nalazi teško ranjenog vojnika „druge“ strane. Ako mu pomogne, riskira vlastiti život. Film o nacionalnom socijalizmu, nasilju i ljudskosti.

Režija: Michaela Kezele
85 minuta

23.09.2019. 20.00h
3 dana u Quiberonu (2016/17)

Pedesetih godina njemačko kino puno predrasuda skoro da nije proizvelo nijednu međunarodnu zvijezdu; rođena austrijanka Romy Schneider pripada rijetkim izuzecima. Sa Sissi i drugim djelima bliskim domovini postaje popularnija nego što joj je drago. Tek odlazak u inozemstvo glumicu oslobađa njene dražesne slike. U Francuskoj šezdesetih započinje novu karijeru, ali njeni pishički problemi ostaju. O tome se rijetko izjašnjavala u javnosti – kao 1981. u intervjuu sa novinarom Michaelom Jürgsom iz “Stern-a”.
Režiserka Emily Atef to inscenira sa izvanrednim glumcima i fiktivnim elementima.

Režija: Emily Atef
115 minuta

Fimlovi će se prikazivati u kinodvorani u Posušju. Ulaz je slobodan./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RUSKA PRIJESTOLNICA

Od sutra počinje stroga karantena za građane Moskve

Stanovnici Moskve moći će napustiti svoje domove od sutra samo pod posebnim uvjetima, u skladu s novim mjerama kojima je cilj spriječiti širenje koronavirusa...