AMNESTY INTERNATIONAL

Tisuće migranata vraćenih u Libiju nasilno nestali

Amnesty International (AI) priopćio je da su tisuće migranata na putu prema Europi koji su presretnuti i vraćeni na libijske obale ove godine nasilno nestali nakon što su izvedeni iz neslužbenih pritvorskih centara koje su vodile milicije udružene s glavnom vladom u Tripoliju koju podržava UN.

U svom najnovijem izvještaju AI je također naveo da su suparničke vlasti u istočnoj Libiji prisilno protjerale nekoliko tisuća migranata “bez odgovarajućeg postupka ili mogućnosti da ospore njihovu deportaciju”, prenosi AP.

Libija, koja je pala u kaos nakon pobune 2011. godine kojom je srušen i ubijen dugogodišnji predsjednik Moammar Gadafi, postala je glavno tranzitno mjesto za afričke i arapske migrante koji bježe od rata i siromaštva u Europu.

Većina migranata putuje opasno na loše opremljenim i nesigurnim gumenim čamcima. Posljednjih godina Europska unija udružila se s libijskom obalnom stražom i drugim libijskim snagama kako bi zaustavila protok migranata, a tisuće ih je presretnuto na moru i vraćeno u Libiju.

Dužnosnici libijskog istoka i zapada nisu reagirali na ponovljene telefonske pozive za komentar.

Amnesty je rekao da je oko 8.500 migranata, uključujući žene i djecu, presretnuto i vraćeno u Libiju između 1. siječanja i 14. rujna. Od 2016. godine, oko 60.000 muškaraca, žena i djece zarobljeno je na moru i odvedeno u Libiju gdje su se iskrcali, navodi AI.

“EU i njegove države članice nastavljaju provoditi politike zarobljavajući desetke tisuća muškaraca, žena i djece u začarani krug zlostavljanja, pokazujući bezosjećajno zanemarivanje života i dostojanstva ljudi”, rekla je Diana Eltahawy, zamjenica regionalnog direktora AI-ja.

Tisuće su bile izložene prisilnim nestancima 2020. godine, nakon što su odvedene u neslužbene pritvorske centre u zapadnoj Libiji, uključujući i takozvanu Tvornicu duhana u Tripoliju, koju je vodila milicija savezničke vlade, rekao je AI./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

EURO 2020

Bez golova u sudaru Engleske i Škotske

U drugoj utakmici skupne D Engleska i Škotska su sinoć na Wembleyju odigrali bez golova 0:0. Bila je to borbena utakmica u kojoj su obje...