IRAN

Tinejdžerica Armita Geravand umrla nakon navodnog sukoba s policijom

Šesnaestogodišnja djevojka Armita Geravand iz Irana umrla je nakon navodnog sukoba s policijom zbog kršenja državnog zakona o hidžabu, izvijestila je u subotu službena novinska agencija IRNA.

“Nažalost, neko je vrijeme bila u komi nakon što je pretrpjela oštećenje mozga. Umrla je prije nekoliko minuta”, objavila je IRNA.

Armiti je prošli tjedan proglašena moždana smrt nakon što je pala u komu 1. listopada.

Smrt 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru moralne policije u rujnu prošle godine izazvala je višemjesečne protuvladine prosvjede koji su prerasli u najveće iskazivanje protivljenja iranskim vlastima u zadnjih nekoliko godina.

Skupine za zaštitu ljudskih prava prve su objavile da je Armita u bolnici, objavljujući fotografije na društvenim mrežama koje pokazuju da je u nesvjesnom stanju i na aparatima za život, s cijevi za disanje i glavom u zavojima.

Iran je zanijekao da je djevojka ozlijeđena nakon sukoba 1. listopada s policajcima koji paze na obvezna islamska pravila odijevanja u teheranskom metrou.

Žene po zakonu moraju prekriti kosu i nositi dugu, široku odjeću u Iranu, gdje je sekularni šah kojeg podržava Zapad svrgnut u revoluciji 1979. godine.

Prekršitelji dobivaju javne ukore, novčane kazne ili ih vlasti uhite. Međutim nakon smrti Mahse Amini sve više žena prkosi strogim islamskim pravilima odijevanja i pojavljuju se bez pokrivene glave na javnim mjestima kao što su restorani i trgovine./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img