IZVJEŠĆE EUROPSKE KOMISIJE

Tijekom korone 13.000 novih nezaposlenih u BiH

Usprkos posljedicama koronavirusa, ekonomija BiH blago se oporavila u četvrtom kvartalu prošle godine, navedeno je u dijelu Ekonomskog izvješća Europske komisije o zemljama u procesu proširenja koji se odnosi na BiH.

Oni navode da je u tom razdoblju zbog skoka potrošnje i izvoza došlo do ekonomskog rasta od 3,9 posto u odnosu na prethodni kvartal, ali i zbog loših ekonomskih pokazatelja u prvoj polovini godine, pišu banjalučke “Nezavisne novine”.

U izvješću se podsjeća da je nagli skok broj novozaraženih koronavirusa uslijedio nakon studenog, a da je EU s BiH potpisala sporazum o zajmu od 250 milijuna eura kao pomoć u suzbijanju posljedica korone.

Očekivano, ukazano je na činjenicu da su javne financije teško pogođene posljedicama covida, a prema preliminarnim procjenama, u prvih deset mjeseci porezni prihodi smanjeni su za deset posto. Djelomično je ovaj nedostatak, kako su istaknuli, nadoknađen drugim vrstama prihoda, poput grantova.

“Porezni prihodi su posebno bili pogođeni u travnju i svibnju, kada su bili umanjeni od 25 do 30 posto u odnosu na prethodnu godinu”, naglašeno je.

Istovremeno, kako je istaknuto, rashodi su od siječnja do rujna povećani za deset posto, najviše uslijed mjera zbog korone.

U trećem kvartalu ekonomija je pala za 6,3 posto, što je, iako loše, povoljnije nego zabilježeni pad od 9,2 posto u drugom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najveći pad industrijske proizvodnje je, kako su naglasili, zabilježen u travnju i svibnju, a posljednjih mjeseci 2020. godine se industrija počela blago oporavljati.

“Maloprodaja pokazuje slične trendove, s izrazitim padom u travnju gotovo za trećinu i djelomičnim oporavkom koji je uslijedio nakon toga”, naglašeno je. Ipak, kako je naglašeno, u studenom je prodaja na mjesečnoj razini bila niža za 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U listopadu je, u odnosu na isto razdoblje 2019, kako je naglašeno, registrirano 13.000 više nezaposlenih, a u drugom kvartalu je realna nezaposlenost iznosila 16 posto u odnosu na 15,7 posto godinu dana ranije.

“Nezaposlenost mladih je dvostruko veća od ukupne stope i iznosi 38,6 posto”, kažu.

Trenutni deficit povećan je za 3,8 posto u razdoblju od prethodna četiri kvartala zaključno s rujnom, a glavni faktori su, kako je naglašeno, smanjeni prihodi od uslužnih sektora, poput turizma.

Što se tiče stranih investicija, istaknuto je da su ostale na razini od 1,2 posto, te da se u najvećoj mjeri odnose na reinvestiranu dobit. Više od polovina novih zaduženja su denominirana u domaćoj valuti./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KORONA VIRUS

U RS 86 novooboljelih, 12 osoba umrlo

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj preminulo je 12 pacijenata pozitivnih na virus korona, dok je, od 495 testiranih uzoraka, Kovid-19 potvrđen kod...