Tihić nezadovoljan kandidatskim listama još nije stavio potpis

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić nije još potpisao kandidatske liste te stranke za opće izbore, jer je nezadovoljan njihovim sadržajem, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP). Izvori Patrie poručuju da su Tihiću „podvaljene“ liste s kojima on nije suglasan, s očekivanjem da se, zbog svog zdravstvenog stanja „on u to neće miješati“.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i aktualno vodstvo, među kojima su Asim Sarajlić, šef izbornog stožera i glavni tajnik Amir Zukić, kandidatske su liste usvojili već tijekom tjedna i u petak ih dostavili Tihiću na potpis.

Međutim, kako saznaje NAP iz izvora bliskih Tihiću, on ih je proučio i zamjerio na rasporedu i poziciji nekih kandidata, te izostavljanju drugih. Tihić je posebno nezadovoljan što su stranke izgubile multietničnost, posebno na federalnoj i državnoj razini.

Kako primjer, Tihić je naveo poziciju Josipa Jurišića, uglednog liječnika i bivšeg dogradonačelnika Sarajeva, koji je spušten na razinu Federacije, a prema Tihićevom mišljenju trebao je ići za Državni parlament.

Tihićeva reakcija je, kako saznaje NAP, izazvala paniku u Centrali SDA gdje se već duže vrijeme ponašaju kao da SDA nema predsjednika, te su pokrenute užurbane konsultacije. Navodno, Izetbegović je tražio hitan sastanak s Tihićem u pokušaju da se izgladi situacija, obzirom da već sutra popodne ističe rok za predaju kandidatskih listi. Ali, nije poznato je li Tihić na to pristao.

Istovremeno, Izetbegović sa Sarajlićem i Zukićem priprema i „plan B“, ukoliko ne bude dogovora s Tihićem, no detalji tog plana nisu poznati, ali bi oni zasigurno uključivali pokušaj predaje listi bez potpisa predsjednika ili neku vrstu punomoći.

No, to bi, u svakom slučaju, bio prevelik skandal za SDA kojoj unutarnji sukobi već sad nanose štetu, prenosi NAP.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije