Tesla povlači Cybertruck zbog papučice gasa

Tesla je opozvala gotovo 4000 primjeraka svog električnog kamioneta Cybertruck iz sigurnosnih razloga.

Riječ je o problemu s papučicom gasa, odnosno opasnosti da zapne, što povećava mogućnost sudara. BBC je nedavno razgovarao sa zviždačem iz tvrtke, koji je upozorio upravo na sigurnost pedala prijašnjih Teslinih modela.

Opoziv se odnosi na 3.878 Cybertruckova, koji su proizvedeni između studenog 2023. i travnja 2024.

“Zaglavljena papučica gasa može dovesti do neželjenog ubrzanja i povećati rizik od sudara”, priopćilo je američko Ministarstvo prometa.

Problem proizlazi iz “jastučića” papučice koji se snažnim pritiskom može izbaciti i zapeti u unutrašnjosti vozila.

Tesla besplatno rješava problem, a vozačima je savjetovano da, ako dođe do zaglavljivanja papučice, pritiskom na papučicu kočnice poništi ubrzanje, nakon čega se kamion treba zaustaviti.

Iz Tesle kažu da je “neodobrena promjena” u proizvodnji pedale značila korištenje “maziva” u njenoj montaži, zbog čega “jastučić” nije adekvatno prianjao na pedalu.

Tvrtka je zaprimila dvije pritužbe vozača na ovaj problem, prvu 31. ožujka, a drugu 4. travnja. Navodno zbog ovog problema nije bilo sudara, ozlijeđenih i smrtnih slučajeva, barem ne do 15. travnja.

Cybertruck se suočio s brojnim problemima, uključujući incident pri lansiranju kada je osnivač i izvršni direktor tvrtke Elon Musk razbio “neuništivi” prozor 2019. godine.

Opoziv dolazi u nezgodnom trenutku za tvrtku, koja se suočava sa sve većom konkurencijom i sve manjim interesom za električna vozila. U prva tri mjeseca ove godine prodaja je snažno pala, što je rezultiralo padom vrijednosti dionica.

Ovaj tjedan Tesla je objavila da kompanija otpušta 10 posto svoje radne snage. Također je morala povući milijune svojih automobila posljednjih mjeseci zbog sigurnosnih nedostataka. U siječnju je u Kini opozvano više od 1,6 milijuna automobila zbog problema s kontrolnim softverom i sustavom zaključavanja vrata. U prosincu je više od dva milijuna vozila u SAD-u opozvano zbog kvarova autopilota.

U oba slučaja problemi su riješeni “over-the-air” nadogradnjom.

No, Tesli ovo nije prvi problem s pedalama. Bivši zaposlenik, koji je postao zviždač, trenutno je u sudskom postupku s tvrtkom. Riječ je o inženjerki Cristini Balan koja je prva upozorila na papučicu kočnice na prethodnom automobilu Tesla još 2014. godine. Zabrinula ju je podna patosnica koja se uvija ispod nekih papučica jer bi ta jednostavna greška mogla biti kobna, a žalili su se i neki kupci.

“Ako ne možete stisnuti kočnicu, netko bi se mogao ozlijediti. Trebali su samo priznati da su patosnice loše i savjetovati ih da izađu iz auta”, rekao je Balan za BBC./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img