AFGANISTAN

Televizijske voditeljice pokorile se i pokrile lice

Voditeljice televizijskih kanala u Afganistanu u nedjelju su se pojavile na ekranima pokrivenih lica pokorivši se naredbi talibana kojoj su se dan prije suprotstavile.

Od povratka na vlast, talibani su nametnuli ograničenja civilnom društvu, ponajviše ženama prema rigidnom tumačenju islama.

Talibanski vrhovni vođa je ranije u svibnju naredio da žene u javnosti moraju biti potpuno pokrivene, uključivo lice, savjetujući im da to bude tradicionalna burka.

Prije je bilo dovoljno maramom prekriti samo kosu.

Afganistansko ministarstvo za promicanje vrlina i prevenciju poroka naredilo je televizijskim voditeljicama da postupe u skladu s odredbom koja je na snagu stupila u subotu.

No novinarke TOLOnewsa, Shamshad TV-a i 1TV-a u programu su se pojavile uživo otkrivenih lica, a u nedjelju je nastupio preokret i voditeljice na kanalima TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV et 1TV pojavile su se pokrivenih lica s izuzetkom očiju i čela.

“Prisiljene”

“Odupirale smo se i bile smo protiv nošenja” burke, rekla je za agenciju AFP Sonia Niazi koja radi za TOLOnews.

TV kuća je bil pod pritiskom, rekla je i dodala “Talibani su rekli da voditeljici koja se pojavi na ekranu nepokrivena lica mora otići i raditi drugi posao”.

To je potvrdio i ravnatelj TOLOnewsa, Khpolwak Sapai.

“Rekli su nam: morate to napraviti. Morate. Nema drugog rješenja”, rekao je Sapai za AFP i dodao “zvali su me telefonski. Dakle nije to naš izbor, već prisila”.

Mohamad Sadek Akif Mohadži, glasnogovornik ministarstva za promicanje vrlina i prevenciju poroka izjavio je da vlasti nisu prisiljavale voditeljice da napuste svoj posao.

“Sretni smo što su tv kuće korektno preuzele svoju odgovornost”, ustvrdio je.

Talibani su naredili da žene koje rade za vladu dobiju otkaz budu li kršile talibanski kodeks odijevanja.

I muškarcima prijeti gubitak radnih mjesta ako njihove supruge ili kćeri krše talibanske propise.

Talibani su se vratili na vlast u kolovozu 2021. i obećali biti blaži u odnosu na vlast koju su obnašali krajem 90-ih, no brzo su počeli gušiti oporbu i osobne slobode, ponajprije u pristupu djevojčica i žena obrazovanju i u svakodnevnom životu ženskog roda.

Počeli su zahtijevati da žene nose barem hidžab (rubac kojim se pokriva kosa), a u svibnju su već nametnuli integralni veo, ponajbolje burku koja je bila obvezna dok s prvi put bili na vlasti od 1996. do 2001.

Po naredbi talibana televizijske kuće već su prestale emitirati serije u kojima glume žene./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDNIŠTVO SDA

Bakir Izetbegović kandidat za za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, evo tko su nositelji lista

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj redovitoj sjednici utvrdilo kandidatske liste za Opće izbore koji će biti održani 2. listopada ove godine. Predsjedništvo...