Hrvatski Medijski Servis

TEHERAN Moralna policija zatvorila 547 kafića zbog ilegalne glazbe i razvrata

Foto: Screenshot:/cookingcatdn/Index.hr

Iranska moralna policija zatvorila je 547 restorana i kafića u Teheranu te je uhitila 11 osoba jer se nisu pridržavali “islamskih principa”, javlja Al Jazeera.

Novinska agencija Fars piše kako je operacija trajala posljednjih desetak dana, a kafići i restorani su zatvoreni jer su “puštali ilegalnu glazbu” ili “zbog nekonvencionalnog oglašavanja na internetu”.

“Pridržavanje islamskih principa jedna je od glavnih misija i odgovornosti policije”, rekao je šef teheranske policije Hossein Rahinmi.

Vlast pozvala građane da prijavljuju “nemoralno ponašanje”

Uz to, ove subote čelni čovjek teheranskog suda zadužen za “kulturalne zločine i društvenu i moralnu korupciju” Mohammad Mehdi Hajmohammad pozvao je građane da SMS-om na poseban broj dojave sve informacije koje posjeduju o onima koji se “nemoralno ponašaju”.

“Ljudi žele prijaviti one koji narušavaju norme, ali ne znaju kako”, rekao je Mohammad Mehdi Hajmohammad za Mizan Online objašnjavajući zašto je uvedena nova linija za prijave.

Građani tako mogu prijaviti žene koje skidaju hidžab tijekom vožnje, one koji održavaju plesne zabave za muškarce i žene zajedno ili objavljuju nemoralni sadržaj na Instagramu, objasnio je Mohammad Mehdi Hajmohammad.

11 uhićenih zbog “remećenja javne sigurnosti”

Novinska agencija Tasnim objavila je kako je policija rekla da su uhićene osobe privedene zbog “remećenja javne sigurnosti”.

Prema strogim islamskim zakonima, žene u javnosti mogu pokazati samo svoje lice, ruke i stopala te se moraju odijevati u neupadljivim bojama. Osim toga, alkohol je u potpunosti zabranjen. Kako bi uspješno proveli svoje rigorozne propise, vlast u Iranu 2012. godine naredila je da se u ugostiteljskim objektima instaliraju sigurnosne kamera za nadzor gostiju.

Uz to, početkom 2018. godine iranska policija provela je akciju protiv žena koje nisu nosile pokrivala na glavi te je uhitila 29 osoba. Obaveza nošenja marame ili hidžaba u Iranu se provodi od 1979. godine, odnosno iranske revolucije, kad je na vlast došao ajatolah Homeini./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte