TEGELTIJA SE OGLASIO NA FACEBOOKU: Plasiraju se manipulativna tumačenja Zakona o VSTV-u

 Pošto se u javnost plasiraju potpuno neprofesionalna, pogrešna i manipulativna tumačenja odredbi Zakona o VSTV-u i Poslovnika o radu VSTV, kojom se pokušava stvoriti utisak da su na sjednici VSTV od 23. svibnja 2019. prekršene Poslovničke odredbe, dužan sam da svim zainteresiranim pojasnim sljedeće, napisao je na svom Facebook profilu predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milan Tegeltija, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Odredba člana 6b Poslovnika o radu VSTS, koja predviđa formiranje ad hoc komisije, a koja je nadležna da utvrđuje činjenice u pogledu povrede dužnosti člana ili predsjednika VSTV i koja može predložiti postupanje po članku 6 stavak 3. Zakona o VSTS (prihvaćanje ili odbijanje prijedloga za smjenu), je poslovnička odredba koja predstavlja međufazu između prijedloga za smjenu za koji je potrebno najmanje 1/3 članova VSTV (5 članova VSTV) i odluke o smjeni predsjednika ili člana VSTV za koju je potrebna dvotrećinska većina članova koji su prisutni i glasaju (VSTV ima ukupno 15 članova)”, pojasnio je Tegeltija.

Dodao je da prema tome, do formiranja ad hoc komisije iz članka 6b Poslovnika ne može doći ako nema prijedloga za smjenu, potpisanog od 1/3 članova VSTV-a kako je to predviđeno člankom 6 Zakona o VSTV-u.

“Ad hoc komisija iz članka 6b Poslovnika o radu VSTV-a je poslovnička odredba koja služi za provedbu Zakona o VSTV a ne kao njegova zamjena, pa prema tome ad hoc komisija iz članka 6b Poslovnika nije alternativa nužnoj 1/3 članova VSTV-a koji su ovlašteni za pokretanje te procedure smjene iz članka 6 Zakona o VSTV. Znači, da bi došlo do formiranja ad hoc komisije iz članka 6b Poslovnika, prethodno mora biti potpisana inicijativa za smjenu člana ili predsjednika VSTV od strane 1/3 odnosno najmanje 5 članova VSTV-a”, objasnio je Tegeltija.

/HMS/

Najnovije

PREDSJEDNIK VLADE RH

PLENKOVIĆ: Mislim da je na proljeće situacija bila mnogo ozbiljnija

Hrvatski premijer Andrej Plenković tijekom svog godišnjeg odmora obišao je Trsat, gdje je obilježava blagdan Velike Gospe. Kazao je kako smatra da možemo biti vrlo...