TEGELTIJA PISAO VELEPOSLANICIMA PIC-a: Inzko ugrozio moje pravo na fer i nepristrasan postupak

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog Vijeća Milan Tegeltija uputio je otvoreno pismo veleposlanicima zemalja članica PIC-a (Vijeće za provedbu mirovnog sporazuma), povodom priopćenja Visokog predstavnika za BiH gospodina Valentina Inzka, koje se odnosi izravno na Tegeltiju i postupak u kojem sudjeluje kao tużena strana po podignutoj disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužitelja. U otvorenom pismu, koje prenosi Hrvatski Medijski Servis, Tegeltija navodi:

“Nemam namjeru govoriti o samom slučaju, osim istaći da je prvostupanjskom odlukom disciplinske komisije VSTV-a BiH, tužba protiv mene odbačena u proceduri propisanoj Zakonom o VSTV-u BiH.

Prinuđen sam Vam se obratiti ovim otvorenim pismom u cilju zašitite mojih prava zajamčenih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, koje predviđaju pravo na nepristrasan sud i fer i pravičan postupak.

Suštinsko ugrożavanje mojih gore navedenih prava posmatrano kroz opći kontekst principa vladavine prava, prouzrokovala je nažalost, jučerašnja izjava Visokog predstavnika za BiH, gospodina Valentina Inzka kojom je prekoračio svoj mandat i ovlaštenja koja ima sukladno Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima.

Prije nego što elaboriram ovu moju tvrdnju, dozvolite mi da naglasim da sam odmah po saznanju za disciplinsku tużbu, uzeo godišnji odmor te prepustio vođenje institucije dvjema potpredsjednicama kako ne bih sudjelovao u radu VSTV-a BiH dok se VSTV BiH kroz odgovarajući postupak ne izjasni o disciplinskoj tužbi.

Argumente koji su, po mom mišljenju, relevantni za odlučivanje, sam iznio javno jer nisam imao priliku drugačije, očekujući da disciplinska komisija razmotri cjelokupan slučaj u svim njegovim aspektima kako argumente tužitelja tako i argumente tužene strane, a što je prirodno i svojstveno kontradiktornom postupku bez kojeg nema pravičnog suđenja.

Moji su argumenti od suštinskog značaja za samu odluku, jer se bave statusnim pitanjima koji su ključni za razumjevanje i ocjenu čitavog događaja, mog učešća u njemu i donošenje odluke.

Prvostupanjska komsija VSTV-a BiH je donoseći odluku zauzela po istom pitanju stav i donijela odluku o odbacivanju disciplinske tužbe.

Rok za podnošenje žalbe traje a strane u postupku trebaju ocjeniti prihvaćaju li stav i argumentaciju prvostupanjske disciplinske komisije VSTV-a BiH te se eventualno odlučiti za podnošenje żalbe.

Jučer, dana 6. lipnja 2019. godine gospodin Valentin Inzko je izdao priopćenje povodom prvostupanjske odluke disciplinske komisije VSTV-a BiH te svojim izjavama istovremeno sugerirao:

1. Uredu disciplinskog tužitelja da podnese žalbu na odluku prvostupanjske disciplinske komisije VSTV-a BiH.

2. Cijenio valjanost pravnog tumačenja disciplinske odluke prvostupanjske disciplinske komisije VSTV-a BiH u konkretnom slučaju.

3. Sugerirao drugostupanjskoj disciplinskoj komisiji da u eventualnom drugostupanjskom postupku po eventualnoj žalbi donese drugačiju odluku u konkretnom slučaju.

S obzirom na autoritet Visokog predstavnika u BiH i njegovu ulogu u pravnom sustavu, te ovlašenja koja ima, jasno je da ovakve sugestije (koje izlaze izvan mandata Visokog predstavnika za BiH) mogu značajno utjecati na disciplinski postupak, proces odlučivanja i samu odluku u predmetu u kojem sam ja jedan od sudionika kao tužena strana.

Na ovaj način gospodin Inzko je ugrozio moje pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona od strane nezavisnog i nepristrasnog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji koja se odnosi na mene.

Podsjećam da disciplinski postupak prema stavu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu ima karakter suđenja i da njega mora voditi nepristrasan tribunal (u ovom slučaju disciplinska komisija VSTV-a BiH), koji mora slobodno tumačiti zakone bez bilo kakvih intervencija i pritisaka bilo koje druge vlasti.

Visoki predstavnik za BiH je konačni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma, ali ni po Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima ni prema dodatnim dokumentima iz Bonna, nije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumjeva i disciplinske komisije VSTV-a BiH.

Skrećući Vam na ovaj način pażnju na ovu situaciju koja ugrożava ne samo moja prava, nego i koncept vladavine prava u BiH, zamolio bih Vas da ovo pitanje raspravite na sjednici Vijeća za implementaciju mira, te da ukoliko nađete dovoljno osnova i potebe, o ovom problemu izvjestite i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija”, naveo je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...