PREDSJEDATELJ VIJEĆA MINISTARA BIH

TEGELTIJA: Pfizer nas ucjenjuje, vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je kako kompanija Pfizer ucjenjuje našu zemlju jer ne želi isporučiti cjepivo koje smo platili i u skladu s ugovorom te da traže nove izgovore da to ne učine.

Istaknuo je kako nije točna informacija da “BiH ne ispunjava uvjete za prihvat cjepiva jer postoji pismeni dokaz da ispunjava”.

“Danas možemo primiti milijun doza Pfizerova cjepiva koje ima najkompliciranije uvjete za čuvanje. Moje mišljenje je da Pfizer želi kupiti vrijeme da to cjepivo preprodaju nekome drugom po sasvim drugoj cijeni od one koju smo platili za 1.230.000 doza. Želimo da ispoštuju uvjete. Njihova obveza je da dostave cjepivo na aerodrom u Sarajevu, sve ostalo je obveza BiH”, rekao je Tegeltija, prenosi N1.

Istaknuo je kako je “otežavajuća okolnost jer u ugovoru koji potpisan u rujnu definirano da je rok s isporukom do kraja prvog kvartala”, s obzirom na to da se očekivalo da će cjepivo tada biti proizvedene.

“Čini mi se da se pokušava kupiti vrijeme neprihvatljivo je i nemaju pravo ucjenjivati nas jer mi smo platili to cjepivo. Obećali su 27.000 cjepiva sada i krajanje vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima jer je njihova obveza da isporuče ono što smo platili”, rekao je Tegeltija.

Dodao je kako “ne misli da nam treba izmjena Zakona o javnim nabavkama da bi nabavili cjepivo, ali da razumije strah koji se pojavio među pojedinim ljudima koji se bave nabavkama”.

“Svjedoci smo da RS uvezla prve količine i očekuje i sljedeću nabavku. Ne vidim nikakav razlog da se tako ne uradi i za kinesko, rusko i Pfizerovo cjepivo. Ministarstvo civilnih poslova je bilo u pregovorima s Rusima i Kinezima, ali obvezu plaćanja preuzimaju entiteti. Sa svima smo razgovarali, ali su kazali kako žele razgovarati s entitetima“, kazao je Tegeltija./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

DRUGI PIŠU

“PREMREŽAVANJA” I DRUGE BAJKE Afera “Respiratori”: Je li Sebija Izetbegović na Sudu BiH govorila istinu

Sebija Izetbegović, ravnateljica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u svojstvu svjedoka pred Sudom BiH u predmetu “Respiratori”, 24. ožujka ove godine kazala je...