PRORAČUN BiH DO KRAJA OŽUJKA?

Tegeltija optimističan, parlamentarci smatraju da je to teško ostvarivo

Iako je Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, optimističan da bi do kraja mjeseca institucije BiH mogle dobiti svoj proračun za ovu godinu, parlamentarci smatraju da je to teško ostvarivo. Podsjetimo, prošlog tjedna Vijeće ministara BiH nije usvojilo prijedlog odluke o privremenom financiranju institucija BiH, a pored toga ni proračun za ovu godinu nije usvojen.

Tegeltija je za “Nezavisne novine” izjavio da ukoliko bude postojalo dovoljno političke volje proračun može biti usvojen do kraja ovog mjeseca. Pozvao je političke aktere u BiH da urade sve što je potrebno kako bi on bio usvojen u što kraćem razdoblju.

“Na taj način će se pokazati tko je opredijeljen, a tko ne, za funkcionalan i nesmetan rad svih institucija na razini BiH. Ukoliko se pokaže da ne postoji dovoljno političke volje da se usvoji proračun za 2020, ima dovoljno vremena za novu odluku o privremenom financiranju”, poručio je Tegeltija za “Nezavisne”.

S druge strane, Safet Softić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, kazao je da postoji mogućnost da do kraja ožujka bude usvojen proračun, ali da se boji, s obzirom na tvrde političke stavove, da to neće biti moguće.

“Financiranje državnih institucija je poprilično jednostavan proces u smislu donošenja odluka u odnosu na FBiH gdje Parlament mora do 31. ožujka usvojiti proračun za tekuću godinu. Na državnoj razini je to olakšano tako što Vijeće ministara ima taj mandat. Vjerujem da zbog te činjenice neće doći u pitanje isplate i financiranje redovnih potreba državnih organa, ali u svakom slučaju nosi sa sobom vrlo lošu političku poruku da država nije u stanju usvojiti osnovni akt, a to je proračun”, rekao je Softić za “Nezavisne”.

I Dušanka Majkić, izaslanica SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH, ističe za “Nezavisne” da proračun za ovu godinu još nije došao u Parlamentarnu skupštinu BiH i da se o njemu može govoriti samo načelno.

“Prijedlog proračuna je otišao iz Ministarstva financija, ali on je još unutar Vijeća ministara. Poslije toga proračun treba ići u Predsjedništvo BiH, jer je on formalni predlagač proračuna i tek nakon razmatranja od strane te institucije on ide u Parlamentarnu skupštinu. Dakle, 20 dana ima, a to je jako malo vremena za donošenje proračuna, čak i po žurnom postupku”, smatra Majkić.

Lejla Ćopelj, predsjednica Sindikata zaposlenika u institucijama BiH, ističe za “Nezavisne” da je ovo identična situacija iz 2019. godine kada su se bh. institucije cijelu godinu financirale na temelju odluka o privremenom financiranju jer nije bilo proračuna za tu godinu.

Međutim, ono što je drugačije u odnosu na prošlu godinu, kako ističe, je to što je tada bilo Vijeće ministara u tehničkom mandatu, a sada, kako naglašava, imamo formirano Vijeće ministara od kojeg Sindikat i svi zaposleni u institucijama BiH očekuju ozbiljniji pristup.

Dodaje da politička previranja i opstrukcije nisu zadatak kojim će se Sindikat baviti. “Nas zanima samo dio o financiranju”, ističe ona i dodaje da u ovom momentu Vijeće ministara sigurno neće sebi uzeti za pravo dovesti u pitanje egzistenciju 22.000 ljudi.

Podsjetila je da plaće iz proračuna institucija BiH primaju i 10.000 pripadnika Oružanih snaga BiH, oko 6.000 državnih službenika i zaposlenika i oko 4.000 policijskih službenika./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img